Külföld

Menczer: Magyarország Kelet és Nyugat együttműködésén dolgozik

Fontos a magyar-kirgiz kapcsolatok erősítése, ahogyan fontos, hogy egész Közép-Európa hatékonyan tudjon együttműködni Közép-Ázsiával - mondta a Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Biskekben, ahol Szanzsar Mukanbetov gazdasági miniszterrel és Azizbek Madmarov külügyminiszter-helyettessel találkozott, és társelnökként részt vett a Magyar-Kirgiz Gazdasági Vegyes Bizottság alakuló ülésén.

Menczer: Magyarország Kelet és Nyugat együttműködésén dolgozik
Menczer Tamás: Magyarország támogatja Kirgizisztán és az Európai Unió, valamint az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió együttműködését
Fotó: MH

Menczer Tamás hangsúlyozta: a világ megváltozott, a tőke, a tudás és az innováció már nemcsak nyugatról irányul kelet felé, hanem fordítva is. Emlékeztetett, hogy Magyarország megfigyelői státusszal rendelkezik a Türk Tanácsban, és a múlt héten nyitották meg a külügyminiszterek a szervezet budapesti irodáját.

Magyarország a Türk Tanács minden tagállamában fizikailag jelen kíván lenni, ezért konzuli irodát nyit Biskekben - mondta.

A külügyi államtitkár kifejtette, hogy Magyarország támogatja Kirgizisztán és az Európai Unió, valamint az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió együttműködését.     

Kirgizisztánnal beazonosítottuk a legfontosabb együttműködési területeket, ezek a vízgazdálkodás, a környezetvédelem, az egészségügy, a gyógyszeripar és a mezőgazdaság - közölte Menczer Tamás. Kelet és Nyugat együttműködése alapvető érdeke a Közép-Európában fekvő Magyarországnak - mondta.

„Ezek a közép-ázsiai országok ráadásul pontosan értik, hogy mit jelent az, amikor mi magyarok a szuverenitásról, a hagyományok, tradíciók, a kultúra fontosságáról és mindezek megőrzéséről beszélünk” - mondta az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink