Külföld

Feszült hangulat New Yorkban

Jair Bolsonaro brazil és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is első alkalommal fog felszólalni az ENSZ Közgyűlése előtt

Ma kezdődik az ENSZ-Közgyűlés 74. ülésszakának általános vitája New Yorkban. A CNN előzetese szerint a hagyományoknak megfelelően az első felszólaló Brazília elnöke lesz, ez a nyitóbeszéd lesz egyúttal Jair Bolsonaro államfő debütálása is a közgyűlés előtt.

Őt követi majd Donald Trump amerikai elnök, a hírcsatorna szerint nagy érdeklődés előzi meg a felszólalást, hiszen az elmúlt két év közgyűléseit Trump beszédeinek kiszámíthatatlansága határozta meg. A szaúdi olajvállalat elleni légitámadás – amit a jemeni lázadók vállaltak magukra, de többek között Washington Teheránt vádolja – fontos, konfliktusos témának ígérkezik a közgyűlésen. A CNN szerint a mostani legnagyobb kérdés az, hogy vajon találkozik-e Trump Haszan Róháni iráni elnökkel: jelen állás szerint nem.

Nem csak Róháni és Trump között van konfliktus a résztvevők között, hiszen egy légtérben lesz Narendra Modi indiai és Imran Khan pakisztáni vezető is, miközben Kasmír miatt feszültség van a két ország között.

A CNN megjegyezte, hogy Bolsonarón kívül Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek is ez lesz a bemutatkozó látogatása a közgyűlésen. Sokan fognak odafigyelni Emmanuel Macron francia elnökre is, aki igyekszik kiterjeszteni Párizs globális közvetítői szerepét, miután a Trump-adminisztráció visszavett az amerikai jelenlétből a főbb nemzetközi fórumokon.

Washingtoni bejelentés szerint Mike Pompeo amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – helyi idő szerint – pénteken délelőtt készül találkozni a közgyűlés helyszínén. A két ország diplomáciájának vezetői legutóbb májusban találkoztak az oroszországi Szocsiban, ahol a kétoldalú kapcsolatokat javító lépésekről állapodtak meg – idézte fel az MTI.
Donald Trump egyébként tegnap újabb lengyelországi katonai bázisról írt alá megállapodást Andrzej Duda lengyel elnökkel. A varsói elnöki hivatal előzetes közleménye szerint a dokumentum az amerikai haderő lengyelországi állomásoztatásának konkrét helyszíneiről szól. Az amerikai katonák jelenleg hat nyugat-lengyelországi támaszponton állomásoznak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom