Külföld

Elutasította az Európai Bíróság a Minority Safepackkel kapcsolatos román keresetet

Elutasította a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés bejegyzésével kapcsolatos román keresetet kedden az Európai Bíróság.

Elutasította az Európai Bíróság a Minority Safepackkel kapcsolatos román keresetet
Az Európai Bíróság elutasította a románok beadványát
Fotó: AFP/DPA/Arne Immanuel Bänsch

Az Európai Bizottság 2017. március 29-én hosszú jogi huzavona után részlegesen nyilvántartásba vette a kisebbségi szervezetek által összeállított kezdeményezést, Románia azonban eljárási okokra hivatkozva megtámadta a határozatot az EU luxembourgi székhelyű törvényszékén, a döntés megsemmisítését kérve.

A bírói fórum most megállapította, hogy a kérdéses határozat a brüsszeli testület hatáskörébe tartozik, amely azt kellőképpen megindokolta, így a román beadványt el kell utasítani.

Az Európai Bizottság 2013 szeptemberében még úgy találta, hogy a kezdeményezés olyan területeket akar szabályozni, amelyek „nyilvánvalóan nem tartoznak” az EU jogalkotási hatáskörébe. Az akkori elutasító határozatot azonban a kezdeményezők megtámadták az Európai Bíróságon, amely végül 2017 februárjában a javukra döntött, ezt követte a brüsszeli bejegyzés.

A kisebbségi jogok európai uniós kodifikációját szolgáló Minority SafePack mellett egy év alatt több mint egymillió aláírást gyűlt össze tizenegy országból, ezek jelentős része magyarországi és külhoni magyaroktól érkezett.

Az EU huszonnyolc tagállamában csaknem 60 milliót tesz ki az őshonos kisebbségek lélekszáma.

Kapcsolódó írásaink

Ezt a lottószelvényt érdemes kitölteni

ĀSok kormány kevesebb uniós forrást juttat a nemzeti kisebbségek által lakott területekre – mondta lapunknak Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács nemzetközi koordinátora