Külföld

Dilemmában a Munkáspárt

A brit baloldal a semlegesség és a maradáspártiság között őrlődik

Hamarosan döntés születhet arról a brit Munkáspárt éves kongresszusán, hogy a párt a Brexit kapcsán melyik álláspontot képviselje: a szervezet vezetője, Jeremy Corbyn és a mellette felsorakozók semleges álláspontra helyezkednek, míg ellenzéke kifejezetten az uniós tagság fenntartása, azaz a maradás mellett kampányolna.

A BBC beszámolója szerint változást hozhat, hogy az eddig Corbyn mellett kiálló szakszervezetek közül többen is átállhatnak a maradáspártiakhoz.

A Munkáspárt számára sok problémát okozott, hogy nem képviselt elég határozott álláspontot, így a konzervatívoktól elpártoló maradáspárti szavazókat nem ők, hanem a Liberális Demokraták állították maguk mellé. Egyes munkáspárti politikusok ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy nem nyerhetnek választást csak a maradást pártolókra építve.

Időközben a brit kormány mindegyik európai uniós tagállam kormányának javasolta, hogy az országaikban élő brit állampolgárok a jövő év végéig a jelenlegi feltételekkel férhessenek hozzá a helyi egészségügyi ellátórendszerek szolgáltatásaihoz akkor is, ha a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg. Ha azonban nem sikerül erről mindegyik tagországgal megállapodásra jutni, a brit kormány az uniós országokban élő, leginkább rászoruló 180 ezer brit állampolgár egészségügyi ellátásának költségeit fedezi az október 31. utáni hat hónapban.

Stephen Barclay Brexit-ügyi miniszter pedig arról biztosította Csehországot, hogy a szigetországban élő cseh állampolgárok jogai azután is megmaradnak mai állapotukban, hogy az Egyesült Királyság távozik az Európai Unióból.

Kapcsolódó írásaink