Külföld

Az Iszlám Állam katonái Európa felé tartottak

Az Iszlám Állam támadások végrehajtásával fenyegető tagját fogták el Spanyolországban, valamint a terrorszervezet illegális bevándorlók között a Földközi-tengeren keresztül érkező mintegy tucatnyi korábbi katonáját azonosították az olasz és a francia hatóságok - közölte friss jelentésében az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete, valamint határ- és partvédelmi ügynöksége.

Az Iszlám Állam katonái Európa felé tartottak
Július végétől szeptember közepéig tartó akció során az egyre fogyatkozó területtel rendelkező Iszlám Állam mintegy tucatnyi korábbi harcosát azonosították a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba vezető migrációs útvonalon
Fotó: MH

Az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete (Europol) arról számolt be, hogy az iszlamista terrorszervezet egyik Spanyolországban élő tagja, akit az ország déli partvidékén található Cádiz városában fogták el, spanyol állami intézményeket fenyegető propagandát folytatott.

A gyanúsított a közösségi hálón keresztül osztotta meg az Iszlám Állam terrorista akcióit dicsőítő bejegyzéseit, valamint támadások elkövetésére buzdított Spanyolország területén. Továbbá házi robbanószerek gyártásához, valamint autókkal, késekkel, vagy más eszközökkel tervezett támadások elkövetéséhez oktató videókat töltött fel a világhálóra.

Az otthonában végzett házkutatás alkalmával lefoglalt elektronikus eszközein bizonyítékokat találtak arra, hogy az előállított felesküdött tagja volt a terrorszervezetnek, és támadások elkövetését vállalta.

Az unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex jelentésében arról számolt be, hogy az olasz és a francia hatóságok egy július végétől szeptember közepéig tartó akció során az egyre fogyatkozó területtel rendelkező Iszlám Állam mintegy tucatnyi korábbi harcosát azonosították a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba vezető migrációs útvonalon.

A terrorszervezetben való részvétellel gyanúsítottak illegális bevándorlók között próbáltak Európába jutni.

Az olasz, a francia, a spanyol, a marokkói és a tunéziai hatóságok együttműködése keretében mintegy 1,2 millió ember személyazonosságát ellenőrizték, amelynek során lopott, vagy hamisított, több esetben kitalált személyazonosságot igazoló iratokat foglaltak le. Az akció során 31 esetben indítottak eljárást, és 12 ember esetében állapítottak meg bizonyított terrorista kapcsolatot.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom