Külföld

Négy uniós tagállam megállapodott a Földközi-tengeren felvett migránsok elosztásáról

 Megállapodott Németország, Olaszország, Franciaország és Málta a Földközi-tengeren felvett migránsok elosztási vészmechanizmusáról - jelentette be hétfőn Michael Farrugia máltai belügyminiszter.

Négy uniós tagállam megállapodott a Földközi-tengeren felvett migránsok elosztásáról
Bevándorlók az Ocean Vikingen
Fotó: AFP/Anne Chaon

 A máltai tárcavezető szerint német, francia és olasz hivatali partnereivel sikerült egyezségre jutniuk a kérdésben egy közös dokumentumról, amelyet egy átfogóbb uniós megállapodás alapjául készülnek majd beterjeszteni az uniós belügyminiszterek következő tanácskozásán.

Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét ellátó Finnország belügyminisztere hozzátette, hogy a most születetett megállapodás időben korlátozott és egyedül a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőkre összpontosít.

Objektum doboz

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja sürgette a többi uniós tagállamot, hogy támogassa az elosztási mechanizmust és „vegyen részt a szolidaritást igénylő erőfeszítésekben”.

„Sikerült szabályozást találni egy ideiglenes vészmechanizmusra (...), amely Olaszországon és Máltán segít” - mondta Horst Seehofer német belügyminiszter, aki elégedettségét fejezte ki a megállapodással összefüggésben.

Seehofer szerint ehhez az együttműködéshez most sikerült kidolgozni a menedékkérők elosztására vonatkozó eljárások világos szabályait és határidőit. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pontos elosztási kvótákról még egyeztetni fognak, mert ez a mechanizmusban résztvevő tagállamok számától függ. Ez utóbbi a kérdést az uniós belügyminiszterek október 8-i tanácskozásán tervezik tisztázni - fűzte hozzá a német tárcavezető.

Mint mondta, a megállapodás hat hónapra szól, és az október 8-i egyeztetést követően  remélhetőleg  további tagállamok csatlakozásával lép életbe.  Seehofer  utalt arra, hogy 12-14 tagállam csatlakozására számít. Hangsúlyozta: a résztvevők bármely pillanatban dönthetnek, hogy felfüggesztik az együttműködést.

Seehofer korábban kilátásba helyezte, hogy Németország befogadja a tengeren kimentett migránsok negyedét Olaszországból. A dpa német hírügynökség értesülései szerint Franciaország szintén ugyanennyi embert vehetne át Olaszországtól, de Horvátország, Finnország, Írország, Litvánia, Luxemburg és Portugália is jelezte részvételi szándékát ebben a mechanizmusban.

Seehofer szerint a máltai megállapodás értelmében a tengeren felvett migránsokat, kivéve a biztonsági kockázatot jelentő személyeket a partra szállásuktól számított négy héten belül szétosztanák. A befogadó állam lenne ezt követően felelős a migránsokért, illetve a menedékkérelemre nem jogosult migránsok hazaszállításáért.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a megállapodás győzelem Olaszország és Málta számára. A két ország ugyanis a tengeren felvett összes migráns, s nemcsak a menekültstátusra jogosultnak tűnők szétosztását szorgalmazta. Ez utóbbi kitétel ugyanis kizárta volna a gazdasági bevándorlókat, akik az észak-afrikai partokról érkező menedékkérők jelentős részét teszik ki.

Az egyezség viszont más oldalról tartalmaz korlátozásokat. Ugyanis nem rendelkezik azokról a migránsokról, akik önerőből jutnak el az európai partokra, anélkül, hogy civilszervezetek, a haditengerészet vagy parti őrség hajói előzőleg felvették volna őket.

Matteo Villa, az ISPI agytröszt migrációs szakértje szerint a megállapodás arra fogja késztetni az olasz parti őrséget és haditengerészetet, hogy több tengeri mentést végezzen, így növelve az elosztási mechanizmusban való részvételre jogosult migránsok számarányát.

Egy másik vitás pont a francia kikötők ügye volt. A miniszterek egyezségre jutottak abban is, hogy Franciaország kivételes jelleggel megnyitja kikötőit, amennyiben a máltai és olasz kikötők túlterheltek lennének.

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter üdvözölte a hétfő megállapodást. „Olaszország mától nincs egyedül. Megvan az akarat, hogy közösen lépjünk előre” - tette hozzá.

Conte: Szigorú marad az olasz bevándorlási politika

Továbbra is szigorú marad az olasz bevándorlási politika - jelentette ki Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hétfőn New Yorkban az ENSZ Közgyűlése küszöbönáló ülésszaka alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.

Conte cáfolta, hogy országa hátat fordítana előző kormánya szigorú bevándorlási politikájának. Conte 2018 júniusa és 2019 augusztusa között vezette előző kormányát, amelyet az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a bevándorlásellenes Liga koalíciója alkotott.

„A bevándorlási politika továbbra is nagyon szigorú marad. Egy jottányit sem fogunk engedni az emberkereskedelem és az illegális bevándorlás elleni harcból” - mondta Conte.

Olaszország nem fogad el semmiféle mechanizmust, amely a migrációt serkentené - hangsúlyozta egyben az olasz politikus.

Conte egy rotációs elvet javasolt a menedékkérőket fogadó kikötők kijelölése során. „Uniós partnereinknél most erősebb szolidaritásra számíthatunk, mint a múltban” - vélekedett az olasz kormányfő és hatékonyabb visszaszállítási rendszert követelt az elutasított menedékkérők számára.

„Akinek nincs joga Európában maradni, azt a lehető leghamarább vissza kell vinni hazájába. Az ilyen személynek nem szabad Európában maradnia” - hangoztatta. Conte szerint a visszaszállítási rendszernek teljességgel európai szintű mechanizmusnak kell lennie.

Conte a Földközi-tengeren át zajló migrációról, és a tengeri mentés megszervezéséről Máltán zajló tanácskozásról szólva kiemelte, hogy Olaszországot nem szabad magára hagyni a migrációs kérdésben.

Kapcsolódó írásaink

Intő példa lehet az olasz fordulat

ĀHétértékelő. Magyarország számára a legfontosabb feladat, hogy megszervezze Európábana bevándorlásellenes erőket, ennek jegyében utazott a miniszterelnök Rómába

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom