Külföld

Hatvanhat ország vállalt klímasemlegességet 2050-ig

Eddig hatvanhat ország, tíz régió, 102  város és 93 konzorcium vállalta, hogy 2050-ig klímasemleges lesz - utalt a konkrét ígéretek listájára Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, aki  hétfőn New Yorkban megnyitotta az ENSZ-klímacsúcsát.

Hatvanhat ország vállalt klímasemlegességet 2050-ig
Áder János köztársasági elnök (j5) és Andrzej Duda lengyel államfő (b5) beszélget az ENSZ-klímacsúcs megnyitó ülésén a világszervezet New York-i székházában, a Közgyűlési teremben 2019. szeptember 23-án
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az éghajlatváltozással foglalkozó csúcsértekezleten a 66 állam- és kormányfő - köztük Áder János köztársasági elnök - vesz részt.

Guterres hangsúlyozta: az egyes országok vezetőinek kötelessége, hogy lépjenek fel a környezeti válság ellen.

„Ha nem változtatunk sürgősen életmódunkon, magát az életünket veszélyeztetjük” - jelentette ki.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette: nincs idő tárgyalni, hanem cselekedni kell, hogy a világ karbonsemlegessé váljon 2050-re.

A megnyitó másik fő szónoka, Greta Thunberg fiatal svéd klímavédő aktivista többek között úgy fogalmazott, hogy a világ vezetői „üres szavaikkal ellopták az álmait és a gyermekkorát”. A fiatalok jövője került veszélybe - hangoztatta a 16 esztendős Thunberg, aki szerint a változás elkerülhetetlen.

A csúcstalálkozón több mint 60 vezető szólal fel.

Angela Merkel beszédében hangsúlyozta: meghallották a fiatalok figyelmeztetését és felszólította a világ vezetőit, lépjenek fel a klímaváltozás globális kihívása ellen.

Merkel kormánya az előző héten fogadott el klímavédelmi tervet, amelynek értelmében Németországban - amelynek a párizsi klímavédelmi egyezmény alapján 1990-hez képest 55 százalékkal kell csökkentenie szén-dioxid-kibocsátását 2030-ig és a lakosság terheinek növelése nélkül ösztönzik a klímabarát magatartást.

Áder János köztársasági elnök (b) megbeszélést folytat Jean Crétien volt kanadai miniszterelnökkel (j) az ENSZ New York-i székházában 2019. szeptember 23-án
Áder János köztársasági elnök (b) megbeszélést folytat Jean Crétien volt kanadai miniszterelnökkel (j) az ENSZ New York-i székházában 2019. szeptember 23-án
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Emmanuel Macron francia elnök emlékeztette a vezetőket, hogy a klímaváltozást a kereskedelmi és pénzügyi politikájukba is be kell foglalniuk, azaz ne importáljanak a gázkibocsátás növelésével járó termékeket és ne alapítsanak szennyező üzemeket más országokban. Az elnök  kereskedelmi korlátozásokat sürgetett azokkal az országokkal szemben, amelyek a párizsi klímaegyezményben foglaltakkal ellentétes politikát folytatnak. Közvetve Brazíliára utalva kijelentette: be kellene szüntetni az importot azokból az országokból, ahol irtják az erdőket.

Macron felszólította a többi országot, hogy növeljék a Zöld Éghajlat Alapítvány javára tett adományaikat, amelyekkel a szegény országokat segítik az éghajlatváltozás okozta problémák megoldásában. Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Dánia és Svédország nemrégiben kettőzte meg a felajánlását az alapba. „Jelenleg 7 milliárdnál tartunk. A cél 10 milliárd, hogy pótoljuk az Egyesült Államok kilépése miatt kiesett összeget” - mondta. Az elnök bszédében

„Cselekvés, cselekvés, cselekvés” - hangsúlyozta Macron. „Nem hagyhatjuk, hogy a fiataljaink minden pénteket tiltakozással töltsenek” - tette hozzá a pénteki párizsi klímatüntetésekre utalva.

Vang Ji kínai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az országoknak be kell tartaniuk a 2015. évi párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeiket. „Egyes felek kilépése nem rendítheti meg a világközösség közös célkitűzését” - tette hozzá az Egyesült Államokra utalva, amely 2017 júniusában mondta fel a megállapodást. Szavait tapssal fogadták.

A klímacsúcson az előzetes program ellenére, Vang Ji beszéde előtt teljesen váratlanul megjelent Donald Trump amerikai elnök is Mike Pence alelnök kíséretében.

Ferenc pápa nagyobb átfogó erőfeszítésekre szólította fel a világ vezetőit az ENSZ-klímacsúcs alkalmából készített videofelvételen.

„Bár nem jó a helyzet és a Föld szenved, még mindig nyitva a lehetőség ablaka. Még mindig időben vagyunk. Ne hagyjuk bezárulni” - fogalmazott a katolikus egyházfő, aki a világ egyik legkomolyabb és legaggasztóbb jelenségének„ nevezte az éghajlatváltozást.

”Fel kell tenni a kérdést, van-e valóságos politikai szándék arra, hogy nagyobb emberi, pénzügyi és technikai forrásokat szenteljük az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak kivédésére, és segítsünk a legszegényebbeken és a legvédtelenebbeken, akik ezt a legjobban megszenvedik„ - így Ferenc pápa.

Washingtonban hétfőn környezetvédő aktivisták tüntettek, hogy felhívják a figyelmet az általános éghajlatváltozásra és bírálják az amerikai vezetők tétlenségét a kérdésben. Az Extinction Rebellion (XR) nevű civil szervezet aktivistái kis vitorlást állítottak fel a K Street sugárúton a Potomac folyó vízszintjének szerintük várható emelkedését jelképezve. Többen a hajóhoz láncolták magukat, a rendőrök csak villanyfűrészt használva tudták a tüntetőket eltávolítani.

A New York-i konferencia napján, hétfőn Oroszország bejelentette, hogy megvalósítja a 2015-ben Párizsban aláírt klímaegyezményt, mitután Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő aláírt egy szeptember 21-én keltezett kormányhatározatot, amellyel Moszkva véglegesen elfogadta az egyezményt. A határozat szerint Moszkva formálisan nem fogja ratifikálni a megállapodást, de Medvegyev kijelentette, hogy a meglévő jogi normákhoz igazítja. Oroszország a negyedik nagy üvegházhatásúgáz-kibocsátó ország, amely eddig nem ratifikálta az egyezményt. A hétfőn ismertetett moszkvai határozat szerint nincs szükség a formális ratifikálásra, miután az egyezmény 2016. áprilisi aláírásával Oroszország kötelezte magát a benne foglaltak megvalósítására.

Hatalmas projekt keretében vértezi fel magát New York a klímaváltozás ellen

A tengerszint emelkedése a klímaváltozás miatt nemcsak a trópusi szigetállamokat veszélyezteti, hanem New Yorkot, a hétfőn kezdődött ENSZ klímacsúcs házigazdáját is. A metropolisz hatalmas projektek keretében vértezi fel magát a növekvő vízszint ellen, például 850 kilométer hosszú partvonala megerősítésével.

A New Yorkot ölelő víz szintje a szakértők szerint 2100-ig 1,8 méterrel megemelkedhet, ráadásul a pusztító viharok és vihardagályok száma is megnövekedhet.

A Queens városrészben lévő Rockaway félszigeten, valamint a délen lévő Staten Islanden - a Sandy hurrikán által legerőteljesebben érintett területeken - már több mint 15 kilométeren mesterséges homokdűnéket alakítottak ki. Több millió tonna homokot szállítottak oda, hogy megerősítsék Rockaway és Coney Island partjait. Emellett a város több milliárd dollárt adott ki a New York-i elektromos hálózat és metróvonal áradások elleni védelmére.

Brooklyn több negyedében és főként a manhattani Wall Street közelében időről időre homokkal töltött konténerek tűnnek fel: ideiglenes barikádok, amelyek a következő öt évben segíthetnek az áradások elleni védekezésben, míg hosszú távú megoldást nem sikerül találni.

A hivatalos előrejelzések szerint 2050-ben a Manhattan déli csúcsán lévő épületek 37 százalékát fogja fenyegetni a vihardagályok veszélye. Ötven évvel később a terület utcáinak már 20 százalékát öntheti el naponta a víz.

A legambiciózusabb projektek még el sem kezdődtek: a város jövő évtől kezdődően a következő három évben magasabbra akarja emelni a Manhattan déli részén az East River mentén elterülő parkot.

Bill de Blasio polgármester másik projektje Manhattan déli csücskének kibővítése az East River felé. A hozzátoldott terület a jövőben „hatástalaníthatja a viharokat” - mondta Stephen Cohen, a Columbia Egyetem szakértője.

A politikusok és szakértők mellett az amerikai hadsereg technikusai is a New York-i régió megmentését célzó tervekkel foglalkoznak. Az egyik javaslatuk egy víz alatti viharbarikád építése minden New York-i vízi útvonalon: ez 92 százalékkal csökkentené az áradás veszélyét, megvalósítása azonban 120 milliárd dollárba kerülne és károsítaná az ökoszisztémát is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom