Külföld

Könnygázzal a sárgamellényesekre

Szombaton ismét tüntettek Párizsban a sárgamellényesek: a megmozdulások majdnem egy éve tartanak, a mai a 45. ilyen demonstráció. Rajtuk kívül a francia fővárosban demonstrálnak a nyugdíjtörvény ellen is, illetve folyamatban van egy klímatüntetés is.

Könnygázzal a sárgamellényesekre
Macron szociálisan érzéketlen gazdaságpolitikája miatt ismét rendkívül feszült a helyzet
Fotó: AFP

Macron szociálisan érzéketlen gazdaságpolitikája miatt ismét rendkívül feszült a helyzet Franciaországban: szombaton kora reggel a sárgamellényesek demonstráltak be nem jelentett felvonulásokon - akik már nem hordják a ruhadarabot, amelyről az akció a nevét kapta – a rendőrség azonban igyekezett szétoszlatni a megmozdulást: könnygázzal oszlatták a tüntető tömeget.

Objektum doboz

A sárgamellényesek Emmanuel Macron államfő megszorító gazdaságpolitikája miatt demonstrálnak: a „rendszer elleni menet” névre keresztelt megmozdulásra a francia rendőrség óriási erőkkel készült, összesen 7500 rendőrt vezényeltek ki. Az egyenruhások nem tudták kezelni a helyzetet, a tüntetés könnygázos oszlatásba és erőszakba torkollt.

A hatóságok a  Champs-Elysees-n, a Saint-Lazare pályaudvarnál és a Place de la Madeleine környékén oszlattak.

Párizsban azért is feszült a hangulat, mert egyszerre több utcai megmozdulást is meghirdettek különböző csoportok.
A kormányellenes sárgamellényes tüntetők is utcára hívták az embereket be nem jelentetett felvonulásokra.  

A rendbontásoktól tartva több kulturális intézmény és múzeum már korábban bejelentette, hogy nem nyit ki szombaton az európai kulturális örökség napjai alkalmából szervezett rendezvények ellenére sem, ezért a Champs-Elysées sugárúton, a nemzetgyűlésnél, a miniszterelnöki hivatalnál, a Trocadéro téren, az Eiffel-toronynál, a szenátáusnál, a Notre-Dame katedrálisnál, valamint a Vincennes-i és a Boulogne-i parkerdőkben a hatóságok már korábban megtiltották a gyülekezés a sárgamellényesek számára. Az ezeken a környékeken megjelent sárgamellényeseket a rendőrök azonnal előállították és nem engedélyezték a tiltakozást.

A kora délutáni összesítés szerint Párizsban 123 embert állítottak elő, 43-at őrizetbe vettek, 173-at pedig a helyszínen megbírságoltak, amiért tiltott helyen próbáltak tiltakozni.  

A BBC-nek megszólalt egy, a megszorítások miatt tüntető ember, aki azt mondta, hogy az igazságtalanság miatt vonult utcára, illetve azt is elmondta, hogy a tüntetők többsége békés céllal érkezett a demonstrációra, ezért aggódik is a sárgamellényesekről kialakult kép miatt is.

A Reuters arról számolt be, hogy a hatóságok Párizs 30 metrómegállóját zárták le.

A Le Figaro egy közel kétperces videót is közzétett, amelyen (erőszakos tüntetőket mutató jelenetek mellett) látszik a rendőrök feltűnő agresszivitása is.

Objektum doboz

Szombaton délután egy klímatüntetés is kezdődött Párizsban, ahol a tömegben a Le Figaro észrevette a nagy francia színészt, Lambert Wilsont is.

Szélsőségesek összetűztek a rendőrökkel a párizsi klímafelvonuláson

Az anarchista „black blocs”  (Fekete blokk) csoportokhoz tartozó szélsőségesek incidenseket kezdeményeztek szombaton Párizsban az éghajlat védelmében rendezett felvonuláson. A rendőrség a tüntetőket elhatárolódásra kérte a rendbontóktól, miközben (ahogyan arról cikkünk elején beszámoltunk) a város más pontjain olyan kormányellenes sárgamellényes tiltakozókat állítottak elő, akik tiltott helyszíneken próbáltak meg gyülekezni.

A mintegy ezer ultrabaloldali szélsőséges a Latin-negyedből indult több ezres klímamenet élére állt, és dobálni kezdte a rendezvényt biztosító rendőröket, mielőtt egy bankfiókot támadtak meg, majd elektromos rollerekkel üzletek kirakatait törték be. A rendfenntartók könnygázzal oszlatták a többségében maszkot viselő nagyon fiatal randalírozókat, akik szemetesek is felgyújtottak.
„Erőszakos egyének rombolnak. Határolódjanak el a kockázatos csoportoktól!”  írta szombat délután a Twitteren   párizsi rendőrség.

Aggódik a prefektúra


Az MTI emlékeztet: a belügyminisztérium és a párizsi prefektúra attól tart, hogy ismét erőszakos események történhetnek a francia fővárosban, ahol a március 16-i zavargások óta - amikor is üzleteket fosztottak ki és gépjárműveket gyújtottak fel a  Champs-Elysées sugárúton a sárgamellényesek köré keveredett rendbontók - nem voltak nagyobb összetűzések, miután a tiltakozók elsősorban a vidéki nagyvárosokban szerveztek megmozdulásokat.
Didier Lallement prefektus pénteken azt közölte, hogy szombaton 7500 rendőrt mozgósítanak Párizsban, s a csendőrség páncélosait és vízágyúit is kivezénylik az utcákra.
A sárgamellényesek tavaly november óta tüntetnek rendszeresen szombatonként Emmanuel Macron elnök és centrista kormányának reformintézkedései ellen. A sárgamellényes mozgalom szociális és intézményi követeléseiről rendezett nemzeti vitasorozat és a május végi európai parlamenti választások után Edouard Philippe francia miniszterelnök módszerváltást, az energetikai átállás felgyorsítását és adócsökkentést ígért az országnak.
 

Az elmúlt hetekben már csak néhány ezren vonultak utcára szombatonként, de a közösségi oldalakon szombaton ismét Párizsba hívják a sárgamellényeseket „a rendszer elleni menetre”. A szervezők azt remélik, hogy új lendületet adhatnak a tiltakozásoknak. Az egyik országosan ismert sárgamellényes tüntető, Jérome Rodrigues -   aki egy januári tüntetésen vakult meg az egyik szemére - azt nyilatkozta, hogy  szombaton nagyon sokan fognak felvonulni a fővárosban.
 

Kapcsolódó írásaink