Külföld

Szoros együttműködésben a határok védelméért

Orbán Viktor is felszólal szombaton az Atreju nevű jobboldali rendezvényen Rómában, Giorgia Meloni, a Fratelli d’Italia (Olasz Testvérek) párt elnöke meghívására

Orbán Viktor, illetve a visegrádi négyek bebizonyították, határaink, identitásunk, gyökereink és gazdaságunk megvédésével is lehetünk uniós tagországok – nyilatkozta lapunknak Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt elnöke a magyar kormányfő szombati római útja kapcsán.

Szoros együttműködésben a határok védelméért
Giorgia Meloni óva inti Európát a túlsúlyba kerülő iszlám veszélyeitől, s nagyra tartja a magyar családpolitikát
Fotó: AFP/Fabio Frustaci

– Huszonkettedik alkalommal tartják meg a hétvégén az Atreju nevű jobboldali rendezvényt Rómában. Miért hívták meg Orbán Viktort?

– Azért választottam Magyarország miniszterelnökét, mert az Olasz Testvérek párt kiemelt figyelemmel követi a visegrádi csoport országait. Azt, ahogyan Európában jelen vannak, bebizonyítva, a határaink, identitásunk, gyökereink, vállalkozásaink és gazdaságunk megvédésével is lehetünk uniós tagországok. Orbán Viktor minden bizonnyal az az ember, aki félelem nélkül védte meg ezeket és persze saját országa érdekeit. Emiatt meghatározó személyiségként tekintünk rá. Köztudott, már egy ideje együttműködés köt össze bennünket, s végtelenül boldog vagyok, hogy elfogadta meghívásunkat, és ellátogat rendezvényünkre. Felszólalásában reményeink szerint megosztja velünk nézeteit arról, hogyan kellene Európának a fenti kérdéseket kezelnie.

– Ezek szerint példaértékűnek tartja a magyar irányvonalat?

– Igen, mindenképpen meghatározó horderejű politikának tartom.

– Mi az, amit Olaszországban is meg kellene valósítani a magyar megoldások közül?

– A határvédelemben és az illegális bevándorlás kérdéseiben egyértelműen azonos nézeteket vallunk, de a keresztény gyökereink megóvása és a családvédelem is közös pontok. Kitűnő kapcsolatban állok Novák Katalin államtitkár asszonnyal is, aki rendkívüli munkát végez a családok védelmében. Boldog lennék, ha Olaszország merítene a magyar példából, megadná a családoknak azt a támogatást, amit a jelenlegi magyar kormány a születendő gyermekeknek biztosít. Hiszen Európa legnagyobb problémája a születések számának csökkenése. Emellett az eliszlámosodás veszélye fenyeget, nem csupán az illegális bevándorlás miatt, hanem mert egy muzulmán állampolgár átlagosan több gyermeket vállal, mint egy európai. A napokban mutattunk be egy uniós léptékű beszámolót, amely egyértelműen bizonyítja, hatalmas problémával kell szembenéznünk.

– Mi a helyzet gazdasági téren?

– Érdekesnek tartom a magyar vállalkozások támogatási politikáját is, illetve az adózási rendszerüket. A választások idején azt ígértük, tizenöt százalékra csökkentjük a jövedelmi adókat, ugyanúgy, ahogyan azt Magyarország tette. Az Orbán Viktornál tett látogatásom alkalmával nagy meglepetésként ért a bankok megadóztatása, ezt is örömmel megvalósítanám Olaszországban.

– Az Olasz Testvérek Magyarország szövetségeseinek tartja magát?

– Egész biztosan Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök partnerei vagyunk. Az Európai Parlamentben pedig a lengyel Jarosław Kaczynski vezette konzervatív család tagjaként, számos szál és kiemelt figyelem köti össze pártunkat a visegrádi csoport országaival. Ennek megfelelően természetes a szoros együttműködés, főként Magyarországgal.

Kapcsolódó írásaink