Külföld

Salvini szerint utoléri a baloldalt a nép ítélete

Nem bánta meg a Liga vezetője, hogy felmondta az együttműködést az ötcsillagosokkal

Folytatódnak a tárgyalások a kormányzásra készülő olasz pártok között, miközben Matteo Salvini, a Liga vezetője továbbra is előrehozott választásokat követel. Egyelőre kérdéses, áthidalhatóak-e az Öt Csillag Mozgalom és a baloldal közti ellentétek.

Salvini szerint utoléri a baloldalt a nép ítélete
Salvini a demokratákat ostorozta, Conte pedig ismét miniszterelnök lehet
Fotó: AFP/Andreas Solaro

Újabb konzultációs kört kezdett tegnap délután Sergio Mattarella olasz államfő a törvényhozás két házának elnökével, valamint a parlamenti pártok delegációival. A kisebb formációk után ma kerül sor a kormányalakítás szempontjából releváns erőkre, mint a tárgyalásban lévő Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD), valamint a bevándorlásellenes Liga (Lega), amelynek elnöke, Matteo Salvini mondta fel az együttműködést az M5S-sel, és ez vezetett el a mostani helyzethez. Ha ma sikerül eljutni a kormányalakításig, az új kabinet akár már holnap leteheti az esküt, hogy jövő kedden a parlament bizalmát kérje.

Az M5S tárgyalásai a szociáldemokratákkal az elmúlt napokban nem voltak zökkenőmentesek, a felek kölcsönösen azzal vádolták egymást, hogy a megszerzendő pozíciókkal, nem pedig a tartalommal foglalkoznak. Az ötcsillagosok választás elé állították a PD-t: vagy elfogadják Giuseppe Contét miniszterelnöknek, vagy vége a tárgyalásoknak. Ezt azután mondták, hogy hétfő este négy órán keresztül egyeztettek, áttörés nélkül. A PD pedig azt kifogásolta, hogy Luigi Di Maio, az M5S elnöke mindenáron ragaszkodik a miniszterelnök-helyettesi székhez és belügyminiszter akar lenni. Ezt később Di Maioék közleményben részben cáfolták, a PD pedig üdvözölte. Az M5S-hez közeli Il Fatto Quotidiano tegnap azt írta, a két párt már megállapodott, azaz a PD engedett az M5S követelésének, hogy ismét Conte legyen a kormányfő. A balközép La Repubblica pedig arról írt, hogy még meg sem alakult a kormány, de máris mindenről vitáznak, a pozíciók kérdése mindkét fél számára döntő.

Conte képviselte egyébként Olaszországot a hétvégi G7-csúcson Biarritzban, és láthatóan jó benyomást tett az amerikai elnökre. Donald Trump ugyanis a Twitteren tegnap azt írta róla: „nagyon tehetséges ember, aki remélhetően miniszterelnök marad”. Az amerikai elnök korábban elismeréssel nyilatkozott az olasz migrációs politikáról is, kiemelve Matteo Salvini belügyminiszter szerepét.

„Azoknak a politikai erőknek, amelyek félnek az urnáktól, nincsen politikai lelkiismerete” – mondta hétfő esti sajtótájékoztatóján Salvini. Hozzátette, nem hívja utcára az olaszokat, de a nép ítélete előbb-utóbb utoléri azokat, akik természetellenes megállapodással igyekeznek menteni székeiket. A politikus hangsúlyozta, nem bánta meg, hogy felbontotta a koalíciót, szerinte az M5S szándékosan bojkottálta a kormányzást, tétlen volt, talán más, az olasz határokon kívüli városokból távvezérelték őket.

A Ligával kormányzásra kész Olaszország Testvérei (FdI) elnöke, Giorgia Meloni mozgósítani akar, és arra figyelmeztetett, hogy az M5S és a PD Romano Prodi volt baloldali kormányfőből akar elnököt csinálni.

A friss felmérések szerint az M5S 33, a PD 23, a Liga pedig 19 százalékon áll, azaz az előrehozott választás csak utóbbinak áll érdekében.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom