Külföld

Az Öt Csillag Mozgalom ultimátumot intézett az olasz balközéphez

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) programja megvalósításához kötötte a baloldali Demokrata Párttal (PD) közös kormány felállítását pénteken.

Az Öt Csillag Mozgalom ultimátumot intézett az olasz balközéphez
Luigi Di Maio (jobbra) megbeszéléseket folytatott Giuseppe Conte ügyvezető kormányfővel
Fotó: AFP/Andreas SOLARO

Az M5S vezetője, Luigi Di Maio a Giuseppe Conte ügyvezető kormányfővel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: máskülönben jobb ismét választásokat tartani.

Luigi Di Maio leszögezte: az M5S ragaszkodik ahhoz, hogy az általa szorgalmazott elképzelések belekerüljenek a kormányprogramba, ellenkező esetben „jobb visszatérni az urnákhoz”. 

Kifejtette, hogy Giuseppe Contét pártokon kívül álló személynek tekinti. Elemzők szerint ezzel Luigi Di Maio arra utalt, hogy Giuseppe Contét nem tartja az M5S politikusának, és így próbál nyomást gyakorolni, hogy a párt, vagyis ő maga megtartsa miniszterelnöki-helyettesi posztját. 

Ami az eddigi M5S-Liga-kormány két migrációs törvénycsomagját illeti, Luigi Di Maio azt mondta, „nincs értelme hozzányúlni azok szerkezetéhez”. 

Az M5S vezetőjének szavait a PD politikusai „elfogadhatatlan ultimátumként” értékelték. 

A kormányalakítással csütörtökön megbízott Giuseppe Conte lezárta a parlamenti pártokkal folytatott megbeszéléseket. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni és Matteo Salvini, a Liga vezetője nem volt hajlandó Contéval találkozni. A Liga küldöttsége hangoztatta: Giuseppe Contétól garanciát kértek, hogy az új kormány nem törli el a Liga utóbbi egy évben hozott intézkedéseit, de erre nem kaptak biztosítékot.

Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke a sajtónak kijelentette, az olasz jobbközép választóknak el kell gondolkodniuk azon, hogy a Liga - az M5S-szel alkotott kormány felborításával - „átadta az országot a baloldalnak”.

Nicola Zingaretti, a PD-főtitkára az adócsökkentést és a munkahelyteremtést nevezte meg a születendő kormány elsőrendű céljai között. Kijelentette, hogy a Liga migrációs törvényeit „legalább” módosítani szeretnék az államfő korábbi útmutatásai szerint, amelyek a befogadást helyezték a középppontba. 

Olasz sajtóértesülések szerint az államfő öt napot adott Giuseppe Conténak, aki kedden vagy szerdán mutatja be a végleges miniszteri névsort.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom