Külföld

Lesöpörhetik Matteo Salvini intézkedéseit

Renzi kiválása a Demokrata Pártból változásokat hozhat az olasz politikai erőviszonyokban – Emmanuel Macron tegnap Rómában tárgyalt a tervezett migrációs egyezményről

A francia és az új olasz kormány javuló kapcsolatait jelzi Emmanuel Macron római látogatása Molnár Anna, a Közszolgálati Egyetem docense szerint. A szakértő lapunknak az olasz migrációs politikában történő változásokat, illetve az ismét előtérbe kerülő kvótát is értékelte.

Lesöpörhetik Matteo Salvini intézkedéseit
Bevándorlók az Ocean Vikingen. Az utánuk jövőknek talán nem kell majd várniuk
Fotó: AFP/Anne Chaon

Rómában fogadta tegnap este Giu­seppe Conte olasz miniszterelnök Emmanuel Macron francia államfőt. A találkozó lapzártánk után ért véget, a látogatás előtt az olasz sajtóban megjelent cikkek szerint Macron többek között azért érkezett Olaszországba, hogy arról a megállapodásról tárgyaljanak, amelyet szeptember 23-án Máltán írna alá a máltai, az olasz, a francia és a német belügyminiszter. Sajtóinformációk szerint az egyezmény alapján Németország és Franciaország átvenné az Olaszországba tengeri úton érkező menedékkérők 25-25 százalékát, Róma tíz százalékukat hajlandó az országban tartani, az viszont kérdés, mi történne az érkezők fennmaradó negyven százalékával. A Corriere della Sera szerint Spanyolország és Görögország is csatlakozik a migrációs megállapodáshoz, ugyanakkor az olasz külügyminiszter és a kormányfő nyilatkozatai alapján egy kötelező kvótáról is szó lehet, hiszen a napokban mindketten állást foglaltak a mechanizmus mellett.

A francia és az olasz kormány között korábban sokszor feszült ellentét, Macron római látogatása a két ország javuló viszonyát jelzi – nyilatkozta lapunknak Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, aki kiemelte, nem új keletű dolog, hogy az olasz kormány a menekültek szétosztását sürgeti. Matteo Salvini azt hangoztatta belügyminiszterként, hogy nem nyitja meg a kikötőket a bevándorlókat szállító hajók előtt, más uniós tagországok felé igyekeztek irányítani azokat. A docens szerint most Róma számára kiszámíthatóbb keretek közé szorítanák ezt a folyamatot, hogy a mentőhajók ne vesztegeljenek hetekig a Földközi-tengeren, hanem a fedélzeten lévők hamarabb partra szállhassanak.

A szakértő hozzátette, hogy Olaszországban még a Gentiloni-kormány idején bevezettek egy magatartási kódexet a nem kormányzati szervezetekkel szemben, amelyet valószínűleg továbbra is alkalmazni fognak. Bár Conte szeptember elején még ügyvezető miniszterelnökként ígéretet tett a szigorú migrációs politika folytatására, azt lehetett tudni, hogy változtatni fognak, mivel a Demokrata Párt (PD) mindenképp reformokat akar. Ami emellett továbbra is fontos Róma számára a bevándorlás elleni küzdelemben az a Líbiával való együttműködés. Nem véletlen, hogy tegnap Conte a tripoli székhelyű nemzeti egységkormány vezetőjével, Fájez esz-Szarráddzsal tárgyalt Rómában.

Az olasz kormány a Salvini nevéhez fűződő szigorú migrációs intézkedéseken valószínűleg változtatni fog – mondta a szakértő, hozzátéve: ez a folyamat hosszú ideig eltarthat. Sergio Mattarella államfőnek már a jogszabályok aláírásakor voltak módosító javaslatai, a PD és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánya most is erre hivatkozva akar változtatni a jelenlegi migrációs törvényeken. Kérdés viszont a szakértő szerint, hogy ez milyen hatással lesz a migrációs folyamatokra, illetve az, hogy megmarad-e a kormánytöbbség. Ameddig a többség megmarad, addig nem lesznek előrehozott választások, a bevándorlásellenes Ligát vezető Salvini viszont csak akkor tudna lépéseket tenni és mozgósítani, amennyiben erre sor kerülne.

Molnár Anna úgy véli, nehéz megjósolni mi várható az október végi umbriai regionális választáson. A legfrissebb felmérések szerint a jobbközépet alkotó Liga, valamint a Forza Italia és az Olaszország Fivérei (Fratelli d’Italia) jelenleg pár százalékkal megelőzi a PD és az M5S balközép koalíciót. A docens ugyanakkor hozzátette, hogy a vizsgálatot még azelőtt készítették, hogy Matteo Renzi kivált volna a PD-ből, ez a lépés ugyanis változásokat hozhat. Renzi célja egyébként a szakértő szerint a demokratáktól való elszakadással valószínűleg az, hogy a PD a jövőbeli új frakcióval együttműködve meg tudjon erősödni, az viszont kérdés, hogy bejön-e a volt kormányfő lépése.

Röviden

Sebastian Kurz volt osztrák kancellár többek között az EU külső határai­nak védelmét követelte az új Európai Bizottságtól szerdán az MTI szerint. Kurz Bécsben hozzátette, különösen fontos, hogy végleg megállítsuk az Európai Unióba irányuló illegális migrációt. A politikus szerint mielőbb tízezerre kell növelni az unió határ- és partvédelmi ügynökségének létszámát.

Jelentősen emelkedett tavaly Franciaországban és Spanyolországban a menedékkérők száma – állapította meg a Gazdasági és Együttműködési Fejlesztési Szervezet (OECD). A nemzetközi migrációról készített éves OECD-jelentés szerint a fejlett országokba tavaly 1,07 millió menedékkérő érkezett, amely csökkenést jelent a 2017-es 1,65 millióhoz képest. A menedékkérők célpontjának számító OECD-tagállamokban kevesebben kérvényeztek nemzetközi védelmet, ugyanakkor Spanyolországban 22 ezerrel, Franciaországban 19 ezerrel többen kérelmeztek menekültstátuszt tavaly, mint 2017-ben.

Összesen 408 Görögországba tartó illegális bevándorlót tartóztattak fel kedden az Égei-tenger törökországi partjainál. A török parti őrség tegnap közzétett jelentése szerint kedden Izmir tartomány partjainál 160, Canakkalénál 141, Balikesirnél 42, Antalyánál 34, Aydinnál pedig 31 migránst fogtak el.

Azzal, hogy a baloldali olasz kormány megnyitotta a kikötőket a migránsokat szállító hajók előtt, újabb veszélyt idézett elő egész Európa szempontjából – mondta Bakondi György a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az új kabinet döntésével nőtt az érkező migránsok száma, újrakezdődött a beáramlás, amely a Salvini-korszakot megelőzően megállíthatatlannak tűnt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom