Külföld

Sebastian Kurz az EU külső határainak védelmét követeli

Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője az Európai Unió (EU) külső határainak védelmét, a felelőtlen adósságpolitika büntetését és szén-dioxidvámok bevezetését követelte az új Európai Bizottságtól szerdán.

Sebastian Kurz az EU külső határainak védelmét követeli
Kurz a hatékony klímavédelem érdekében európai klímavámok kivetését szorgalmazta az azon országokból érkező termékekre
Fotó: AFP/APA/Roland Schlager

„Az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottságnak most esélye nyílik arra, hogy a megfelelő helyre tegye a hangsúlyokat Európában” - mondta. „Különösen fontos, hogy végre tisztességesen védjük a külső határokat, és végleg megállítsuk az Európai Unióba irányuló illegális migrációt” - tette hozzá.

Kurz szerint mielőbb - ha lehet, még 2024 előtt - 10 ezerre kell növelni az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) létszámát. Az ügynökség munkatársainak emellett új mandátumra van szükségük, hogy hazatoloncolhassák, vagy biztonságos harmadik országba szállíthassák a tengeren felvett migránsokat.

Az Európai Unió tavasszal úgy döntött, hogy 2027-ig 10 ezerre bővíti a Frontex munkatársainak számát.

Az osztrák politikus rámutatott, hogy az Európai Uniónak automatikus szankciókra van szüksége arra az esetre, ha a felelőtlen adósságpolitika veszélybe sodorná az eurozóna működését. Kurz kiemelte Olaszországot, amely egyre több adósságot halmoz fel. A volt kancellár szerint emellett biztosítani kell, hogy egyetlen olyan ország se csatlakozhasson az eurozónához, amely nem teljesítette maradéktalanul és fenntarthatóan annak feltételeit.

Kurz a hatékony klímavédelem érdekében európai klímavámok kivetését szorgalmazta az azon országokból érkező termékekre, amelyek nem kötelezték el magukat az éghajlat- és a környezetvédelem mellett. Az európai belső piacra harmadik országokból érkező importra a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) egyeztetve szén-dioxid-vámot kellene bevezetni - vélekedett a politikus.

Az osztrák szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok kirakatpolitikának nevezték Kurz Frontex-bővítésre vonatkozó követelését. Leginkább azt kifogásolták, hogy a 2018-as osztrák uniós elnökség idején nem elég gyorsan haladt előre a létszámbővítés ügye.

Ausztriában szeptember 29-én tartják az előrehozott parlamenti választásokat.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom