Külföld

Kemény az izraeli kampányhajrá

Oda-vissza repkedő beszólások és totális mozgósítás a zsidó államban, az előre hozott választáson az arabok sereglenek megsegíteni Netanjahu ellen a baloldalt

Fej fej mellett haladtak a pártok – Benjámin Netanjahu és fő ellenfele, Beni Ganz is erősebb részvételre buzdított az izraeli előre hozott választáson.

Kemény az izraeli kampányhajrá
Idén már másodszor voksoltak Izraelben, most nagyobb volt a választási kedv
Fotó: AFP/Menahem Kahana

„Hozd el a szomszédokat! Hozd el a gyerekeidet! Hozd el a barátaidat! Hozz el mindenkit, az egész utcát (…), mert máskülönben Beni Ganzot és Jair Lapidot kapjuk meg miniszterelnököknek” – ezzel jelentkezett be a Facebookon Benjamin Netanjahu miniszterelnök a tegnap zajlott izraeli előre hozott választásokon, miután feleségével együtt leadta voksát. Netanjahu legerősebb kihívója, a kék–fehér szövetséget vezető Ganz a Neokohn portál szerint közölte: „ma a változásért szavazunk”. Közben a Haaretzen arról írtak, hogy Netanjahu ismét rádióbeszéddel szegte meg a választási szabályokat.  

A helyi média jelentése szerint az áprilisinál magasabb részvétel mellett zajlott a választás. Délután hatig a jogosultak 53,5 százaléka adta le a voksát. Erősen mozgósítanak az arabok is: az Egyesült Arab Lista vezetője, Ajman Ode szavazásra buzdította az ország húsz százalékát kitevő arab nemzetiségű kisebbséget, hogy hatékonyabban szállhassanak síkra az érdekeikért a kneszetben. A The Jerusalem Post találóan rámutatott, hogy az arabok bárkire hajlandók szavazni Netanjahu ellenében.

A voksolás első eredményeit lapzártánk után közölték. Az utolsó közvélemény-kutatások szerint fej fej mellett áll a kormányzó jobboldali Likud és a kék–fehérek, de egyiknek sem lesz meg a kormányalakításhoz szükséges 61 mandátuma a százhúsz tagú kneszetben. Emlékezetes, az előre hozott választásokra – idén immár másodszor – azért volt szükség, mert a korábban a jobboldali blokkot erősítő Libermann és pártja, az Izrael a Hazánk  szembeszállt a miniszterelnökkel, mégis maradt koalícióban vele.

Ha patthelyzet alakul ki, és a Likud nem tud megszerezni legkevesebb 61 széket a 120-ból, akkor tovább bonyolódik a helyzet: Netanjahu nem tud kormányt alakítani, viszont meg tudja akadályozni, hogy az ellenzék vezetője, Beni Ganz elfoglalja a kormányfői széket. Reuven Rivlin államelnök hétfő este videóüzenetben bejelentette, hogy minden rendelkezésére álló törvényes lépést megtesz egy újabb, harmadik választás elkerülése érdekében, és nem fogja automatikusan meghosszabbítani a miniszterelnök-jelölt kormányalakítási idejét, ha az első hónapban nem jár sikerrel.

Közben a németek kószán tiltakoznak a megszállt Jordán-völgyi területek annektálása ellen, ami szintén Benjámin Netanjahu egyik kampányígérete volt. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom