Külföld

„Elutasítjuk az uniós források politikai büntetésként való megvonását!”

Az Európai Parlamentben ma bemutatták a 2020. évi uniós öltségvetés Európai Tanácsi olvasatát. A finn elnökség által bemutatott tervezetet az Európai Parlamenti képviselők számos ponton kritizálták. Deutsch Tamás a Fidesz Ep-képviselője örömét fejezte ki, hogy a Néppárti frakció is támogatásáról biztosította módosító javaslatait, melyek 6 milliárd euróval kívánják megemelni a jövő évi uniós költségvetésben a regionális fejlesztési és vidékfejlesztési forrásokat.

„Elutasítjuk az uniós források politikai büntetésként való megvonását!”
A képviselő az Európai Parlamentben (EP) adott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy ellenzéki magyar EP-képviselők a jelentés kapcsán megszokott módon az igazságról és a lényegről elfelejtették tájékoztatni a nyilvánosságot
Fotó: deutsch.fidesz-eu.hu

A Deutsch Tamás által benyújtott módosító indítványok több mint 6 milliárd euró értékben kívánják növelni az unió jövő évi költségvetésében a regionális és vidékfejlesztési programok kereteit. A néppárti képviselő szerint el kell kerülni az előző többéves pénzügyi keretterv végén előállt „likviditási hiány" problémáját és biztosítani kell, hogy elegendő forrás álljon rendelkezésre a tagállami, már megvalósított projektek számláinak kifizetésére. Deutsch Tamás javaslatait az Európai Néppárt frakciója egyöntetűen támogatja.

A Tanács költségvetési olvasatában a tagállami kormányok képviselői 400 millió euró összegben zárolnák a migráció kezeléséhez kapcsolódó forrásokat. Deutsch Tamás a Költségvetési Bizottság fideszes tagja emlékeztetett: ez teljes mértékben tükrözi a magyar álláspontot, így az Európai Parlamentben is harcolni fogunk ezért. „Ne költhessenek uniós forrásokat a bevándorlást elősegítő célokra, a kormányok álláspontját fogjuk követni az EP szavazás során" - hívta fel a figyelmet a Fidesz EP-képviselője.

Deustch Tamás a vita kapcsán elmondta: a 2020. évi uniós költségvetés a jelenlegi hét éves pénzügyi ciklus utolsó költségvetése, ezért is fontos kiemelni, hogy a következő 2021-2027 közötti pénzügyi keretterv (MFF) javaslata jelenlegi formájában elfogadhatatlan. Az Európai Bizottság tervezete kettős mércét alkalmaz, ráadásul a regionális fejlesztési és agrárforrásokat is jelentősen csökkentené. Ez Magyarország számára elfogadhatatlan. Elutasítjuk a közösségi források szubjektív, politikai büntetésként alkalmazható úgynevezett jogállamisági feltételekhez kötését, a gazdaságilag, munkahelyteremtés szempontjából jól teljesítő régiók politikai vádak alapján történő büntetését.

Az uniós fejlesztési pénzek nem könyöradományok. A magyar régiók objektív feltételek alapján jogosultak ezekre a forrásokra. Egy uniós intézmény számára sem megengedhető, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközeként tekintsen a fejlesztési forrásokra.

Háttér: Az Európai Bizottság költségvetési tervezete 168,27 milliárd euró kötelezettségvállalást és 153,62 milliárd euró kifizetést (GNI 0,99 százalék, illetve 0,9 százalék) irányoz elő. A Tanács ezt 1,5 milliárd euró kötelezettségvállalással és fél milliárd euró kifizetéssel vágta meg (GNI 0,98 százalék, illetve 0,9 százalék). Az Európai Parlament az október végi plenáris ülésén szavaz majd saját olvasatáról, amelyet 21 napos egyeztető tárgyalássorozat követ a Tanács képviselőivel. Amennyiben megegyezés születik az EP és a Tanács között a 2020. évi uniós költségvetés zárszavazása várhatóan

Kapcsolódó írásaink