Külföld

Az olasz válság árnyékában folytatódik a kvótaper

Olaszországban a kormányválság következtében drasztikus változások kezdődtek a Salvini-féle migránsügyi politikához képest

Az új olasz kormány már el is kezdte beengedni a bevándorlókat, akiknek az Euró­pai Unión belüli szétosztását követeli

Az olasz válság árnyékában folytatódik a kvótaper
Párkányi Eszter
Fotó: Facebook

Az olasz migrációs politika változása által Magyarországra jelentett veszélyről megkérdezett szakértő, Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője azt mondta lapunknak, hogy nem kell túlzott aggodalommal figyelni a pillanatnyi olaszországi helyzetet, mivel az új olasz kormány várhatóan nem lesz sem stabil, sem pedig hosszú életű.

A koalíció egyik tagja az Öt Csillag Mozgalom, amely a hagyományos pártok elleni lázadásból jött létre, most egy éppen ilyen tradicionális baloldali párttal kötött szövetséget, egyetlen okból: hatalomféltésből. Az említett mozgalom ugyanis a legutóbbi választásokon migrációellenes üzeneteket fogalmazott meg, most pedig maga is belemegy a migránsok befogadásába, amiért még nagy árat fizethetnek – mondta el az elemző, hozzátéve, hogy ha most tartanának parlamenti választást Olaszországban, akkor a nemcsak szavakban, hanem tettekben is bevándorlásellenes, Salvini-féle Liga párt nyerne. Így tehát a jelenlegi kormánykoalíció előmelegítheti a kormányfői széket Salvininek – vélte Párkányi Eszter, aki szerint ugyanakkor magyar oldalról továbbra is komolyan kell venni a kötelező migránsbetelepítési kvótákkal való uniós szintű fenyegetést.

A szakértő egyúttal emlékeztet arra is, hogy a kvóták ügye sosem került le az uniós napirendről, csak rendre átnevezték azt. Legutóbb például már referenciakulcson alapuló korrekciós elosztási mechanizmusnak keresztelték a kvótákat. Párkányi Eszter szerint ráadásul még mindig folyamatban van Magyarország ellen az úgynevezett kvótaper, amely már önmagában jogi abszurditás, hiszen egy olyan, évekkel ezelőtti ideiglenes határozatot kérnek számon 2019-ben, amely már rég hatályát vesztette. Remélhetőleg a november 1-jén hatályba lépő új Európai Bizottság nem folytatja tovább a migránskvóták bevezetésének erőltetését – tette hozzá az Alapjogokért Központ elemzője.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom