Külföld

A német államfő visszautasította Lengyelország világháborús jóvátételi követeléseit

Frank-Walter Steinmeier német államfő szerdán visszautasította Lengyelország második világháborús jóvátételi követeléseit, és azt mondta, hogy nem ez a megfelelő módja a múlt feldolgozásának.

A német államfő visszautasította Lengyelország világháborús jóvátételi követeléseit
Németország arra hivatkozik, hogy Varsó a rendszerváltás előtt lemondott minden további jóvátételi követeléséről Németországgal szemben
Fotó: AFP/Jaap Arriens

A német elnök olaszországi hivatalos látogatása előtt nyilatkozott a Corriere della Sera című olasz lapnak.

Steinmeier szerint úgy lehet csak előrelépni, ha az egykor szembenálló felek a múltat „közös felelősségnek tekintik a jobb jövőért”.

„Remélem, hogy haladunk tovább ezen az úton Lengyelországgal, és nem veszünk el a jóvátételről szóló, múltba néző vitában” - mondta a német államfő.

Steinmeier szerint Berlinnek és Varsónak a megbocsátás fájdalmas és egyhangú útját kellene taposnia, amelyet az előző nemzedékek megkezdtek.

„Nekünk, németeknek ez azt jelenti, hogy nem feledjük a múltat, elfogadjuk bűnösségünket, és megértjük felelősségünket” - mutatott rá.

Az október 13-i parlamenti választások közeledtével több lengyel politikus - köztük Mateusz Morawiecki kormányfő - követelte Németországtól, hogy fizessen jóvátételt a nácik második világháborús pusztításaiért. Azonban Varsó egyelőre nem nyújtott be hivatalos kérelmet az ügyben. A német kormány jogilag lezártnak tekinti a kárpótlás ügyét, és ezt Heiko Maas német külügyminiszter is megerősítette, amikor augusztusban a lengyel fővárosba látogatott.

Németország arra hivatkozik, hogy Varsó a rendszerváltás előtt lemondott minden további jóvátételi követeléséről Németországgal szemben. A kérdést időről időre ismét napirendre tűző lengyel politikusok szerint viszont a rendszerváltást előtt a szocialista lengyel kormány szovjet nyomásra mondott le követeléseiről.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom