Külföld

Veszélyes Róma migrációs terve

Körvonalazódik az új olasz kormány által szorgalmazott menekültelosztási mechanizmus,Lampedusa szigetén két hét leforgása alatt megtelt a regisztrációs központ

A menedékkérők és a gazdasági bevándorlók megkülönböztetése nélkül osztaná szét Európában az Olaszországba érkező migránsokat az új római kormány. Párizs Matteo Salvini belügyminisztersége alatt elutasított minden hasonló kezdeményezést, most viszont kész együttműködni Rómával.

Veszélyes Róma migrációs terve
Amióta Giuseppe Conte új kormánya befogadó, Jean-Claude Juncker hallgat
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Dursun Ayde

A földközi-tengeri migrációs útvonalon érkezők különbségtétel nélküli szétosztását szorgalmazza az új olasz kormány a Corriere della Sera értesülései szerint. Az olasz napilap tegnap azt írta, Spanyolország, Portugália, Luxemburg, Horvátország és Görögország is csatlakozhat a migrációs megállapodáshoz, amelyet szeptember 23-án a máltai Vittoriosában a francia, német, olasz és máltai belügyminiszter készül aláírni a dél-európai partokra érkező migránsok szétosztásáról.

Az MTI szemléje szerint az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) alkotta római kormány tervei szerint csak a tagállamok közötti azonnali kvótavállalás után érhetnek majd partot a migránsok az őket szállító hajókról. Róma ezzel kerülné el, hogy Olaszországra háruljon az esetleges menedékkérők és a gazdasági bevándorlók megkülönböztetése. Az új olasz kormány azt akarja, hogy a különböző tagállamokban való szétosztás után történjen a migránscsoport tagjainak azonosítása, valamint a gazdasági bevándorlók hazaszállítása. Szintén a Corriere della Sera írt arról, hogy az év végére csúszhat Matteo Salvini volt belügyminiszter szigorú migrációs intézkedéseinek módosítása.

Az Il Messagero olasz lap értesülései szerint Róma felvetette azt is, hogy rendkívüli létszámú migráns érkezése esetén ne csak Olaszország és Málta nyissa meg kikötőit, hanem körforgásszerűen Franciaország, Spanyolország, valamint Horvátország is.

Az Olaszországba érkező migránsok szétosztási tervét Salvini belügyminisztersége alatt Párizs nem támogatta, nehogy ezzel neki kedvezzenek. Az új római kormánnyal viszont Franciaország kész együttműködni. Emmanuel Macron francia elnököt szerdán az olasz fővárosban fogadja Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. Conte múlt héten Brüsszelben a migránsok elosztását szorgalmazta, hozzátéve: aki erre nemet mond, kapjon kevesebb forrást.

Párizs és Berlin korábban az olaszországi partokra érkezők 25-25 százalékának átvételét jelentette be. A német kormány hétfőn ugyanakkor hangsúlyozta, hogy csak átmeneti időre hajlandó az Olaszországba tengeri úton érkezők negyedének befogadására. Steffen Seibert kormányszóvivő a Vittoriosában elfogadni tervezett megállapodásról szólva hangsúlyozta, hogy korlátozott időre szóló mechanizmusról van szó, és továbbra is törekedni kell egy szolidáris európai megoldásra, amely nagyon sok európai vállra teríti szét a terheket.

A dél-olaszországi Lampedusáról hétfőn egyébként hetven migránst helyeztek át szicíliai regisztrációsközpontokba. A sziget 95 férőhelyes migránstáborában így is 154-en maradtak. Salvatore Martello lampedusai polgármester kijelentette: az új olasz kormány megalakulásáig mindössze két migráns tartózkodott a helyi táborban. A szicíliai hatóságok tegnap közölték, hogy elfogtak három, az Alex nevű civil hajóval júliusban Lampedusára érkezett migránst, akiket líbiai táborokban elkövetett bűncselekményekkel, köztük gyilkossággal, kínzással és nemi erőszakkal vádolnak.

Az unió határ- és partvédelmi ügynökségének adatai szerint egyébként valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon emelkedett az illegális bevándorlás, az érintett tagországok 9 százalékkal több, közel 13 ezer tiltott határátlépést regisztráltak augusztusban, mint az azt megelőző hónapban.

Kapcsolódó írásaink