Külföld

Trump: Úgy tűnik, Irán áll a szaúdi támadás hátterében

„Úgy tűnik, hogy Irán áll a szaúdi olajmezők elleni támadás hátterében, de biztosan még nem állítanám” - fogalmazott Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában, ahol a bahreini trónörökös társaságában nyilatkozott az újságíróknak.

Trump: Úgy tűnik, Irán áll a szaúdi támadás hátterében
Donald Trump
Fotó: AFP/Ron Sachs/Consolidated New

Az amerikai elnök ugyanakkor kijelentette, „nagyon közel állnak” annak megállapításához, hogy ki a felelős a támadásért. „Ezt teljes bizonyossággal akarjuk megállapítani” - mondta.

Trump leszögezte: az Egyesült Államok nem akar háborút Iránnal, bár felkészül, és megvan erre a katonai képessége. „A mienk a legerősebb haderő a világon” - szögezte le. „Nem akarok új konfliktusokat, bár igaz, ez néha elengedhetetlen” - fűzte hozzá.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Teherán cáfolja a felelősségét az ügyben, Trump emlékeztetett arra, hogy amikor Irán korábban lelőtt egy drónt, azt állította, hogy a gép az iráni légtérben járt. „Ez egy nagy hazugság volt, de ennek tudatában is ragaszkodtak a történethez. Most azt mondják, hogy semmi közük a Szaúd-Arábia elleni támadáshoz. Hát, majd meglátjuk” - mondta.

Az egyik újságíró rákérdezett a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőtől érkezett meghívásra, amelyről a dél-koreai sajtó adott hírt. Trump nem válaszolt arra, hogy Kim Dzsong Un valóban meghívta-e őt, de leszögezte, hogy egyelőre nem áll készen egy újabb találkozóra. „Nem hiszem, hogy a mostani a legalkalmasabb pillanat arra, hogy Észak-Koreába utazzam” - mondta.

A Fehér Házban tartott rövid sajtótájékoztató előtt Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője a kongresszusban szintén Iránt okolta a szaúdi támadásért, és azt hangoztatta, hogy ez nem maradhat következmények nélkül. Egyben felszólította a nemzetközi közösséget is a cselekvésre.

Hamenei ismét kizárta a tárgyalásokat Washingtonnal
 

 Irán soha nem fog kétoldalú tárgyalásokat folytatni az Egyesült Államokkal, ám kész a többoldalú megbeszélésekre, amennyiben Washington visszatér a 2015-ös atomalkuban rögzítettekhez - jelentette ki Irán vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah kedden.

Az ajatollah az elmúlt hónapokban már többször kizárta a tárgyalások lehetőségét Washingtonnal, keddi beszédében pedig hangsúlyozta: döntésében az országot vezető síita klérus egyöntetűen támogatja.

"Egyetlen iráni tisztségviselő sem fog beszélni amerikai társaival, semmilyen beosztásban sem" - idézte az állami tévé Hameneit.

A New Yorkban kedden kezdődő ENSZ-közgyűlés idei ülésszakán részt vesz Haszan Róháni iráni elnök és amerikai hivatali partnere, Donald Trump is. Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő hétfőn ugyancsak azt mondta, hogy Róháni nem fog találkozni Trumppal. Trump, noha korábban többször is azt mondta, kész találkozni vezető iráni politikusokkal, azt is többször leszögezte, hogy nem tárgyal az Irán elleni szankciók feloldásáról.

Washington tavaly májusban mondta fel az iráni atomprogram korlátozásáról szóló 2015-ös többhatalmi megállapodást, majd visszaállította a Teherán elleni szankciókat is. Azóta az iráni vezetés többször hangoztatta, hogy az Egyesült Államok intézkedései  - a "maximális nyomásgyakorlás" - nem fognak sikerrel járni, és Teherán nem bocsátkozik alkuba, valamint tárgyalásra is csak a szankciók feloldása után hajlandóak.

Trump kérésére szeptember 10-én lemondott John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, aki korábban az Irán elleni keményebb fellépést sürgette. Ezt a washingtoni döntést elemzők kedvezőnek ítélték meg a két ország közti kapcsolatok szempontjából.

Washington és Teherán között azonban ismét kiújult a feszültség, miután dróntámadások érték szombaton a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját. Noha a támadások elkövetőiként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az őket támogató Iránt tette felelőssé. Washingtonban régóta úgy vélik, a húszikat Teheránból katonailag is segítik. Teherán tagadta a vádakat.

Szaúd-Arábia vizsgálatot indított, amelyhez az ENSZ-től is segítséget kért.

Kapcsolódó írásaink