Külföld

Németh Zsolt: A visegrádi és a balti régiónak szorosabban kell együttműködniük

A visegrádi és a balti országok között szorosabb egyeztetési mechanizmusra van szükség külpolitikai kérdésekben - mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden Budapesten, miután lett partnerével tárgyalt.

Németh Zsolt: A visegrádi és a balti régiónak szorosabban kell együttműködniük
Németh Zsolt hangsúlyozta: a déli kihívásokkal kapcsolatban egyetértettek a migráció fő vonalainak kezelésében
Fotó: Ficsor Márton

Németh Zsolt hangsúlyozta: megvitatták az országaikat érintő legfontosabb biztonsági kihívásokat. Sok kérdésben hasonlóan gondolkodnak, és fontos, hogy a közös választ kiegészítsék a régiók közötti együttműködéssel - vélekedett.

Közölte: a déli kihívásokkal kapcsolatban egyetértettek a migráció fő vonalainak kezelésében. Lettország sem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagját, és ez a közös álláspont a kiindulópontja annak, hogy olyan megoldásokat találjanak, amelyeknek alapja, hogy a problémákat helyben kell megoldani, nem pedig "Európába importálni" - fogalmazott.

A politikus arra is kitért, hogy lényeges a válasz az oroszországi agresszióra, amely máig ható következményekkel járó, súlyos helyzetet idézett elő. A megoldás mindenekelőtt a NATO kezében van, és a szövetség helyes választ adott, amikor a hagyományos területvédelem és a kollektív védelem jelentőségét helyreállította - mondta. Hozzátette: Magyarország és Lettország mindent megtesz, hogy erős hadsereggel rendelkezzen, és hogy a biztonsági együttműködés a NATO kereteiben elrettentő hatással legyen minden agresszióval szemben.

Megjegyezte: nagyon intenzív a parlamenti diplomácia Magyarország és Lettország között.

Rihards Kols, a lett parlament külügyi bizottságának elnöke kiemelte: céljuk, hogy együttműködésükkel európai uniós és globális szinten is erősebb legyen országaik hangja.

Kifejtette: megvitatták az EU jövőjét, valamint az új Európai Bizottsággal szemben támasztott elvárásokat. Magyarország nagyon fontos portfóliót kap az újonnan felálló testületben, és Lettország támogatja az EU bővítését, ezért szorosan együttműködik Magyarországgal, hogy segítsék az unió felé igyekvő országokat - közölte.

A lett képviselő Oroszországgal kapcsolatban a védelmi képességek fejlesztésének és a külső határvédelemnek a jelentőségét húzta alá.

A visegrádi és a balti régió közötti együttműködést is sürgette, mint mondta, szükséges, hogy egy hangon képviseljék a nemzeti érdekeiket az EU-ban.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom