Külföld

Drónok után vádak repkednek

További szaúdi célpontok támadásával fenyegetőznek a húszik

Iráni eredetűek voltak azok a fegyverek, amelyeket a szaúdi olajlétesítmények ellen a hétvégén végrehajtott támadások során használtak – állította a húszi síita lázadók ellen Jemenben harcoló szaúdi vezetésű koalíció a vizsgálat előzetes eredményeire hivatkozva.

Turki al-Máliki ezredes, a koalíció szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: folyamatban vannak a vizsgálatok annak meghatározására, hogy honnan indították a támadásokat. Hozzátette: az előzetes vizsgálat arra enged következtetni, hogy a támadást nem Jemen területéről hajtották végre. Rijád egyelőre nem tette közzé a támadásokkal kapcsolatos hatósági nyomozás eredményeit.

Bagdad határozottan tagadta, hogy iraki területről indították a drónokat, miután néhány iraki és külföldi sajtóorgánum az Irakban aktív, Irán-barát fegyveres csoportokat tette felelőssé. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter telefonon erősítette meg Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnöknek, hogy a támadással kapcsolatos értesülései azt bizonyítják, a drónokat nem iraki területről indították.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azonban a húszikat támogató Iránt tette felelőssé. Teherán tagadja, hogy köze lenne az esethez. Eközben hétfőn a szaúdi célpontok elleni újabb támadásokkal fenyegetőztek a jemeni húszi felkelők.

Haszan Róháni iráni elnök nem fog találkozni Donald Trumppal az ENSZ-közgyűlés idei ülésszakán New Yorkban – szögezte le hétfőn Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő. Ugyancsak hétfőn Ali Rabiei teheráni kormányszóvivő újságíróknak kijelentette: Irán kész együttműködni az ENSZ-szel a jemeni rendezés és a térség békéjének érdekében.

Röviden

Phenjani látogatásra hívta meg Donald Trump amerikai elnököt Kim Dzsongun észak-koreai vezető – jelentette hétfőn a dél-koreai sajtó. Kim Dzsongun még augusztusban küldte el a meghívást – írta a Jungang Ilbo című szöuli napilap. A Fehér Ház, az amerikai külügyminisztérium és Észak-Korea ENSZ-képviselete nem volt hajlandó kommentálni a lap értesülését. Trump többször is kijelentette, hogy még idén találkozni akar Kimmel.

Ismét szexuális zaklatással próbálják hírbe hozni Brett Kavanaugh amerikai főbírát (képünkön), a szövetségi legfelsőbb bíróság tavaly megválasztott új tagját. Donald Trump elnök per indítását javasolja a bírónak. „Hihetetlenek a róla terjesztett hazugságok. Hamis vádak, viszontvád nélkül. Mikor lesz ennek vége?” – írta az elnök. (UT)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom