Külföld

Salvini: Conte menekülttáborrá változtatja Olaszországot

Giuseppe Conte menekülttáborrá teszi Olaszországot – közölte Matteo Salvini, a Liga vezetője arra reagálva, hogy az olasz kormány engedélyt szombaton engedélyt adott a partraszállásra az Ocean Viking civilhajó fedélzetén érkező 82 migránsnak.

Salvini: Conte menekülttáborrá változtatja Olaszországot
Salvini szerint a civilhajó érkezésével „Olaszország megadja magát az Európai Uniónak”
Fotó: AFP/Eliano Imperato

A volt belügyminiszter szombaton kijelentette, a civilhajó érkezésével „Olaszország megadja magát az Európai Uniónak”

Salvini megjegyezte, hogy az Olaszországban maradó migránsokat a Liga polgármesterei vezette városok nem fogadják be.

A Liga elnöke egy korábbi mikroblogos bejegyzésében hangsúlyozta, hogy az utóbbi egy évben az Ocean Viking az első civil hajó, amely úgy érkezik meg olasz kikötőbe, hogy "ezt senki sem ellenzi".

A római kormány csütörtökön döntötte el, hogy a civil hajó kikötésének engedélyezését a migránscsoport tagjainak európai szétosztásához köti. Ez volt az első eset, hogy a kormány már azelőtt megkezdte a migránsok szétosztását, hogy hajójuk olasz területi vizekre ért.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) alkotta új kormány változtatni akar az eddigi migrációs politikán: a migránsok európai szétosztását szorgalmazza a korábbi kormányfőhelyettes, belügyminiszter, a Liga pártot vezető Matteo Salvini által bevezetett határ- és kikötőlezárás helyett.

Giuseppe Conte miniszterelnök a Róma által kívánatosnak tartott elosztási rendszert úgy foglalta össze, hogy ha százan érkeznek, akkor tízen Olaszországban maradhatnak, a többieket szétosztják a tagállamok között.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom