Külföld

Özönlenek a migránsok a britekhez

Gyakorlatilag megtelt az Északi-tenger és a La Manche a „last minute” lázában érkező illegális bevándorlókkal

Fokozódik a nyomás a brit felségvizeken, miközben az olaszok sincsenek a helyzet magaslatán, bár valamiféle, a kötelező kvótára hajazó megoldás körvonalazódni kezd.

Megkétszereződött az illegális bevándorlók száma a tavalyi azonos időszakhoz képest az Északi-tengeren és a La Manche-csatornán – közölte a belga sajtó pénteken, rendőrségi információkra hivatkozva. Emögött – paradox módon – éppen a Brexit állhat, ugyanis az embercsempészek a brit tagság megszűnése után várható erősebb határőrizettel riogatják ügyfeleiket. Legalábbis így látja Philippe De Bruycker, a brüsszeli ULB egyetem professzora, európai bevándorlásjogi szakértő, aki szerint vastag hazugságokat is szőnek mondandójukba a csempészek, hogy a migránsok minél többet fizessenek, és minél hamarabb induljanak útnak Nagy-Britannia felé. A szigetország egyébként a bevándorlók körében legelterjedtebb angol nyelvtudás és az esetleges helyben élő családtagok miatt vonzó. A belga sajtó egyébként arról is írt, hogy egy összehangolt rendőrségi akció keretében 43 Nagy-Britanniába igyekvő illegális bevándorlót fogtak el az Antwerpen és az Északi-tenger közötti autópálya-szakaszon, itt egyébként május 7-e óta végeznek szúrópróbaszerű ellenőrzéseket, és eritreai, afgán és kameruni migránsokat, köztük több kiskorút is előállítottak már. Nem ritkán felkapaszkodnak teherautók alvázára, vagy éppen a rakományba másznak bele, innen próbálnak elcsípni egy brit szigetek felé tartó hajót, vagy éppen csónakba szállnak. Az utazás a migránsoknak is igencsak kockázatos, a rendőrség pedig keresi a csempészeket.

A Brexit egyébként a legálisan az országban tartózkodók körében is komoly rohamot indított el a letelepedési engedélyekért, összesen mintegy másfél millióan igényelték a státuszt idén a brit szigeteken.

Időközben az olaszoknál is forrósodik a helyzet, a The Local olasz kiadása arról írt, hogy az új római kormány erősködni fog a Földközi-tengerből kimentett migránsok automatikus szétosztása mellett, erre pedig a németek és a franciák is rábólintottak, ahogy az olasz napilapok szerint Luxemburg, Málta, Portugália, Románia és Spanyolország is. Az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte minderről Emmanuel Macron francia elnökkel készül tárgyalni Rómában a jövő héten, Máltán pedig az októberi EU-csúcs előtt terveznek egyeztetni. Izgalmas adalék, hogy négy migráns eltűnt abból az Ocean Viking NGO-hajón érkező 82-ből, akiket már koordináltan, az Európai Bizottság ajánlásai szerint akartak szétosztani.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom