Külföld

Jótékony bankrablás és brüsszeli vétópara

Varga Mihály szerint hazánk érdeke a rendezett Brexit, de gazdaságunk mindenre kész – Több uniós vezető tart attól, hogy Orbán Viktor nem támogatja a brit halasztást

Félnek egy magyar vétótól Brüsszelben a Brexit-hosszabbítás kapcsán. Varga Mihály ugyanakkor hangsúlyozta: Magyarországnak az az érdeke, hogy az Egyesült Királyság megállapodással lépjen ki az Európai Unióból. John Bercow brit alsóházi elnök jótékony célra történő bankrabláshoz hasonlította azt, ha Boris Johnson a Brexit elérése érdekében törvényt sértene.

Jótékony bankrablás és brüsszeli vétópara
John Bercow házelnök: Elképesztő törvénysértést feltételezni a kilépés kapcsán
Fotó: AFP/Isabel Infantes

Attól tart az Európai Unió, hogy Boris Johnson meggyőzi a magyar kormányt, hogy vétózza meg a Brexit határidejének kitolását – írta a Bloomberg portál. A huszonhét bennmaradó tagállam teljes egyetértése szükséges a brit kilépés további halasztásához, és saját bevallásuk szerint Brüsszelben keveset tehetnek egy tagállami vétó ellen. Összességében az uniós diplomaták szerint Orbán Viktor valószínűleg nemet mond Boris Johnson kérésére, és csatlakozik a hosszabbítást engedélyezőkhöz, mert egyik tagállam vezetője sem akarja, hogy őt hibáztassák a megállapodás nélküli Brexit következményeiért.

Nem biztos, hogy eloszlatta a brüsszeli aggodalmakat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor arról beszélt az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök egészen kiváló politikus, aki tudja, hogy mit akar, és a népakarat végrehajtásán dolgozik, amiért méltatlanul érik támadások. Kizárólag a britek azok, akik dönthetnek a saját jövőjükről, és Magyarország soha nem tartozott azon országok közé, amelyek házi feladatuknak tekintik, hogy bírálják más országok döntéseit – fogalmazott a miniszter. Ugyanakkor a tárcavezető fontosnak nevezte, hogy a Brexit időpontjáig semmi olyan ne történjen, ami nehezíti a további együttműködést az Egyesült Királyság és az Európai Unió között.

Varga Mihály pénzügyminiszter az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek (Eurogroup) kibővített tanácskozásán pénteken Helsinkiben ellenben azt hangsúlyozta, hogy Magyarország érdeke, hogy az Egyesült Királyság rendezett és szabályozott keretek között lépjen ki az Európai Unióból, ugyanakkor a szigetország megállapodás nélküli kilépésére is fel kell készülni. Varga Mihály elmondta, a Brexit következtében szükségessé váló magyarországi jogszabály-módosításokat és szakpolitikai intézkedéseket a kormány már előkészítette. A miniszter kiemelte, „az elmúlt években elért eredményeink azt is jelentik, hogy a magyar gazdaság a külső körülmények változásaival szemben is jóval ellenállóbb, ezért a lehetséges rendezetlen brit kilépés sem okozhat jelentős visszaesést”.

Boris Johnson egyébként hétfőn tárgyal Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, és közölte, hogy „óvatos derűlátással” bízik egy új megállapodásban. Johnson kijelentette: kormánya „hihetetlenül keményen dolgozik” az új Brexit-megállapodás eléréséért, és már látszanak e megállapodás „hozzávetőleges körvonalai”.

Johnson továbbra is tartja magát ahhoz, hogy október 31-én így vagy úgy, de az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, annak ellenére, hogy a londoni parlament a múlt héten megtiltotta az október végi megállapodás nélküli Brexitet.

John Bercow, a londoni alsóház elnöke csütörtök este Londonban képtelenségnek és elképesztőnek nevezte, hogy bárkiben egyáltalán felmerüljön a parlament által hozott törvények be nem tartásának gondolata. Bercow úgy fogalmazott: senkinek nincs több joga ahhoz, hogy visszautasítsa a Brexit-határidő elhalasztását előíró jogszabály betartását a minél előbbi Brexit „nemes célkitűzésére” hivatkozva, mint ahhoz, hogy kiraboljon egy bankot, és ezt azzal próbálja igazolni, hogy az ellopott pénzt jótékonysági célokra akarja fordítani.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom