Külföld

Zelenszkij szerint fenn kell tartani a szankciókat

A nyugati országoknak fenn kell tartaniuk az Oroszországgal szembeni szankciókat egészen addig, amíg helyre nem áll a béke Ukrajnában - hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Kijevben az évente megrendezett Jaltai Európai Stratégia (YES) konferencián.

Zelenszkij szerint fenn kell tartani a szankciókat
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke
Fotó: ANADOLU AGENCY/ABDULHAMID HOSB

Az elnök Ukrajna azon nemzetközi partnereinek, akikben időről időre felvetődik a szankciók eltörlésének gondolata, azt üzente, ne feledkezzenek meg arról, hogy míg ők csak pénzt veszítenek, Ukrajna emberéleteket.

Zelenszkij azt javasolta, hogy fogják fel egyfajta adóként a Krím félsziget annektálása és a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban játszott szerepe miatt Oroszországgal szemben elrendelt büntetőintézkedéseket. Szavai szerint a civilizált világban normális dolog adót fizetni, amelyet aztán részben a rend biztosítására fordítanak.

„A szankciók gyakorlatilag ugyanezek a kemény adók, amelyek szükségesek a világ biztonságának fenntartásához. Ez a békéért kivetett adó egy formája, amelyet addig kell fenntartani, amíg a béke helyre nem áll” - szögezte le az ukrán államfő.

Zelenszkij közölte, hogy csapata dolgozik több olyan forgatókönyvön, amellyel Ukrajna visszaszerezheti az Oroszország által önkényesen megszállt Krím félszigetet. Ugyanakkor részleteket nem akart elárulni. Szavai szerint ez olyan, mint a fogolycsere, amiről nem beszélhet, amíg nem jött el az ideje, nehogy meghiúsítsák a terveiket. Hozzátette, hogy várja mielőbbi találkozását Donald Trump amerikai elnökkel - amire ukrán és amerikai források szerint már ebben a hónapban sor kerülhet -, továbbá ismételten sürgette, hogy még szeptember végéig tartsák meg a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország újabb csúcstalálkozóját.

Ismételten megerősítette, hogy Kijev folytatni kívánja a fogolycseréről a tárgyalásokat azután is, hogy múlt szombaton Oroszország és Ukrajna végrehajtotta a köztük 2014 óta tartó konfliktus legnagyobb fogolycseréjét. Közölte hogy Kijevben már készítik az új listát azokról az ukrán bebörtönzöttekről, kiknek a szabadon engedését kérik Moszkvától.

A konferencián felszólalt a múlt szombati fogolycserével ötévi rabság után hazatért Oleh Szencov Szaharov-díjas ukrán filmrendező is, aki Zelenszkijt szintén arra kérte, folytassa erőfeszítéseit a többi, Oroszországban, a Krímben, illetve a Donyec-medencében fogva tartott ukrán kiszabadításának érdekében.

A Kreml negatívan értékeli az ukrán elnök szankciófelhívását

A Kreml negatívan értékeli, hogy Volodimir Zelenszkij az Oroszország elleni szankciók fenntartását követelte - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Peszkov rámutatott, hogy a szankció kétélű fegyver, amely szerinte senkinek sem hoz hasznot, és a nemzetközi joggal is ellentétes. Szavai szerint Moszkvának sokkal inkább tetszik az, hogy Kijev részletes útitervet készít elő a minszki megállapodásokban foglalt ukrán kötelezettségvállalások végrehajtására, mert - mint mondta - csak ez vezethet el „az ukrán belső probléma” rendezéséhez.

A szóvivő arra reagált, hogy az ukrán vezető egy pénteki kijevi tanácskozáson a „békéért fizetett adóként” állította be a Moszkva ellen bevezetett szankciókat, illetve az azok miatt elszenvedett veszteségeket.

Peszkov nem zárta ki a fogva tartott személyek újabb cseréjének célszerűségét Moszkva és Kijev között, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy azt csak aprólékos egyeztetést követően lehet végrehajtani. Szavai szerint a felek közötti tárgyalásokon még nem merült fel a tavalyi kercsi incidens során lefoglalt három ukrán hajó kérdése.

Az orosz parti őrség által a Fekete-tengeren tavaly november 25-én történt incidens során elfogott 22 ukrán tengerész és két biztonsági tiszt a múlt szombati orosz-ukrán fogolycsere keretében szabadult.

Peszkov azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Benjámin Netajnahu izraeli kormányfő Szocsiban megtartott csütörtöki tárgyalása során nem esett szó „az izraeli szuverenitás Jordán-völgyre való kiterjesztésének kérdéséről”. A 7Kanal orosz nyelvű izraeli hírportál pénteki közlése szerint Netanjahu izraeli újságíróknak kijelentette, hogy annexiós tervével kapcsolatban nem hallott bírálatot Putyin részéről.

Kapcsolódó írásaink