Külföld

Valószínű, hogy Olaszország megnyitja kikötőit a migránsok előtt

Az új olasz kormány valószínűleg megnyitja a kikötőket a migránsok előtt, vagy sokat lazít majd a mostani szabályozáson - mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Valószínű, hogy Olaszország megnyitja kikötőit a migránsok előtt
Nem szűnik a migrációs nyomás: az új olasz kormány szerint jöhetnek a hajók
Fotó: AFP/Anne Chaon

A szakértő szerint ha ez valóban megtörténik, akkor ez meghívó lesz azok számára, akik Európába akarnak jönni. A várható döntést azok a civil szervezetek is ki fogják használni, amelyek az illegális bevándorlás támogatásában részt vesznek - fűzte hozzá.

Mindez azt jelenti - folytatta Kis-Benedek József -, hogy Olaszország felé több migráns indul majd el, ami belpolitikai feszültségeket okozhat az országban.

A La Repubblica című balközép napilap csütörtökön azt írta, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) kormánya mostantól ahhoz a migrációs politikához tartja magát, amelyet Giuseppe Conte miniszterelnök szerdán Brüsszelben úgy foglalt össze, hogy ha „százan érkeznek Olaszországba, akkor tízen maradnak, kilencvenet pedig szétosztunk a tagállamok között”.     

A Corriere della Sera című napilap úgy látta, hogy a Conte-kormány az Olaszországba érkező migránsok azonnali európai szétosztását találta megoldásként, mivel így a baloldalnak engedve megnyitja a kikötőket, mégsem hagyja a migránsokat Olaszországban. Az újság értesülései szerint az olasz kormánynak ezzel az eljárással az augusztus 5-én - akkor még Matteo Salvini belügyminiszterrel - elfogadott migrációs-biztonsági törvénycsomagot sem kell egyelőre módosítania.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom