Külföld

Törökország örömmel fogadta Trócsányi László bővítési biztossá való jelölését

Örömmel fogadta Törökország Trócsányi László szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztossá való jelölését,  mert Ankara úgy érzi, a magyar politikus pozitívan viszonyul az Európai Unió bővítéséhez - jelentette ki pénteken a török külügyminiszter-helyettes Brüsszelben.

Törökország örömmel fogadta Trócsányi László bővítési biztossá való jelölését
Trócsányi Lászlót szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosnak jelölték
Fotó: MH

Faruk Kaymakci a European Policy Centre (EPC) brüsszeli elemzőközpont által szervezett sajtóreggelin reményét fejezte ki, hogy az unió Törökországgal pont ugyanúgy fog bánni, mint az összes többi tagjelölt országgal. Johannes Hahn távozó bővítési biztossal Törökországnak nem sikerült a remélt leghatékonyabb együttműködést és jó kapcsolatokat kialakítani - jegyezte meg.

A török miniszterhelyettes szerint ha a tagjelölt országok tisztességes és őszinte elbánásban részesülnek, akkor lehetne haladást elérni a bővítési folyamatban. Kaymakci „biztatónak” nevezte az új bizottság összetételét, és úgy vélte a testület „kiváló” új elnököt kapott.

A török politikus üdvözölte, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke „geopolitikai bizottságot” akar vezetni, mert egy ilyen EU-ban Törökország tagjelöltként jobban tudja érezni magát. Megerősítette azt, amire már von der Leyen is utalt, hogy Törökország az unió „stratégiai partnere”.    

Az „európai életmód védelméért” felelős európai bizottsági tárcával kapcsolatos vitát érintő kérdésre a török külügyminiszter-helyettes úgy reagált: Törökország már „európai életmódot” folytat, hiszen összhangban van a lisszaboni szerződéssel, alapító tagja az Európa Tanácsnak, ratifikálta az emberi jogok európai egyezményének legtöbb kiegészítő jegyzőkönyvét, az OECD és a NATO tagja. Megjegyezte: az az elvárás, hogy a törökök megváltoztassák a vallásukat, nem illik ebbe az „európai életmódba”.

Faruk Kaymakci hangoztatta, hogy a török csatlakozás mindkét fél számára pozitív lenne, és bírálóan szólt arról, hogy az EU befagyasztotta a csatlakozási tárgyalásokat.

Kapcsolódó írásaink