Külföld

Meglepően őszintén és önkritikusan beszélt Macron

Meglepően őszintén és önkritikusan beszélt Emmanuel Macron francia elnök a francia nagyköveteknek tartott előadásán.

Meglepően őszintén és önkritikusan beszélt Macron
Emmanuel Macron francia köztársasági elnök
Fotó: AFP/Pool/Yoan Valat

Macron mostani beszédében elismeri a keleti nyitás fontosságát és ami szintén érdekes: árnyalja brexit-gondolatait is. Korábban azt képviselte, hogyha (szerinte legalábbis) rosszul döntöttek a britek, akkor most már távozzanak minél gyorsabban az unióból és pont. A távozással kapcsolatban nem mond enyhébb dolgokat most sem, viszont meglepően érteni véli a távozás okait: úgy fogalmaz, hogy a britek saját kezükbe vették sorsukat, és mindezt abban a kontextusban mondja, hogy Európa válságban van. És ami különösen fontos: elismerően beszél a magyar útról.

Macron szerint a 18. századra francia, a 19. századra brit, a 20. századra pedig amerikai hegemónia volt jellemző, most azonban drámai változások előtt áll a világ. Az emberiség ismert történelmében eddig nem volt arra példa, hogy egyszerre alakuljon át drasztikusan a politika, a gazdaság, a technológia és az ökológiai környezetünk. A francia elnök úgy gondolja, sok dolog, amit most örökkévalónak gondolunk, hamarosan meg fog változni az új gazdasági, politikai, technológiai és ökológiai érdekeknek megfelelően. Az a Macron, aki hurráoptimista hangnemben szokta bejelenteni újabb és újabb uniós reformelképzeléseit, most nyíltan beszélt a nyugati világrend hanyatlásáról, amelynek egyik fő oka szerinte az, hogy a piacgazdaság korában sosem látott válságba jutott, mivel egyenlőtlenségeket generál ahelyett, hogy százmilliókat emelne fel. Arról beszél, hogy miközben szerinte Amerika az ezredforduló óta hibát hibára halmoz, Európa pedig elveszítette politikai és gazdasági súlyát a világban, Kína, Oroszország, Afrika és India felemelkedőben vannak -írja az Origo. 

A francia elnök szerint most, a 21. század elején a kártyákat még elsősorban az Egyesült Államok és Kína osztja, az ökológiai krízis azonban demográfiai és migrációs válságot okoz, és ennek hatásai kiszámíthatatlanok. Macron elmondta: Franciaország mindeddig rossz politikát követett, és ha ezen nem változtat, akkor a jövőben nem lesz több, mint a két pólus – Amerika és Kína – valamelyikének alattvalója.

A francia elnök beszédének legmegdöbbentőbb része csak most következik: Macron szerint az Orbán Viktor vezette Magyarország – szemben Európa több vezetőjével – élen jár az európai civilizáció megújításában. A francia elnök szerint a legnagyobb tisztelettel kell figyelni a magyarországi politikai diskurzust, amely „kulturális és civilizációs életerőt hordoz magában", és amellyel a francia elnök ugyan nem ért egyet, de rendkívül inspirálónak találja.

llyen elismerő szavakat mindeddig csak elszórtan az amerikai sajtóban olvashattunk Magyarországról, most pedig a világ egyik legnagyobb gazdaságával és az egyik legerősebb hadseregével rendelkező állam elnöke nevezte Európa megújítójának Orbánt. Az elismerésnek különös jelentőséget ad a tény, hogy Macron és Orbán szinte minden politikai-társadalmi kérdésben ellentétes álláspontot képvisel.

Kapcsolódó írásaink