Külföld

Alapjogokért Központ: Magyarország támogatja a balkáni országok EU-tagságát

Magyarország és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke is egyértelműen elkötelezett amellett, hogy további lépéseket tegyen a keleti és balkáni bővítés irányába - mondta az Alapjogokért Központ vezető elemzője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Alapjogokért Központ: Magyarország támogatja a balkáni országok EU-tagságát
Andrej Babis cseh, Orbán Viktor magyar, Peter Pellegrini szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (az asztalnál b-j) a V4-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón Prágában 2019. szeptember 12-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Pócza István hozzátette: Ursula von der Leyen jól felmérte, ha nem tesz annak érdekében, hogy az unió közel hozza magához a keleti és a balkáni országokat, akkor azok más, nem uniós országokhoz fognak húzni. Ha pedig ez megtörténik, az biztonsági, politikai és gazdasági kihívásokat is jelenthet az EU-nak - hangsúlyozta.

Emlékeztetett: Ursula von der Leyennek a V4-ek voltak a „leghangosabb” támogatói. Az uniós csúcspozíciók szétosztásából pedig látszik, hogy az európai parlamenti választások után megnőtt a V4-ek szerepe az unióban, hiszen Szlovákia és Csehország egy-egy alelnöki jelölést kapott, Lengyelország pedig a mezőgazdasági, Magyarország meg a bővítési és szomszédságpolitikáért felelős biztosjelölti posztot kapta meg.

Kapcsolódó írásaink