Külföld

Jourová nem Timmermans

A cseh alelnök párbeszédet ígér, de belga kollégája bekeményítene

„Európa nem harctér. Európa számomra párbeszédet, magyarázatot és kölcsönös megértést jelent” – nyilatkozta tegnap Vera Jourová cseh uniós biztos, akit az „értékek és átláthatóság” portfólióért felelős alelnöknek jelölt Ursula von der Leyen, az általa vezetendő új Európai Bizottságban.

A jogállamiság témája a jelenleg az esélyegyenlőségért felelős Jourová hatáskörébe fog tartozni, e témával pedig eddig Frans Timmermans első alelnök foglalkozott. Jourová hangsúlyozta, máshogy akarja ellátni a feladatkörét, mint holland kollégája, aki az új testületben már a „zöld egyezségért” felelős ügyvezető alelnök lesz. „Nem félek a nyomástól, meggyőződésem, hogy folytatni kell a párbeszédet a V4-gyel. Ez egy hozzám közel álló régió, amelyet megértek” – mondta a cseh biztos, aki azt ígérte, többet fog utazni, és az elsők között hazánkba és Lengyelországba vezet az útja.

Ami a jogállamiság témáját illeti, megmutatkozott némi értelmezési vita. A belga Didier Reynders ugyanis igazságügyi biztos lesz, és – bár a hierarchiában Jourová felette fog állni – a brüsszeli külügy szerint a jogállamiság kérdése közvetlenül hozzá fog tartozni, ő foglalkozik például a hazánkat és Varsót érintő eljárásokkal is. Reynders más hangott ütött meg a Le Soirnak nyilatkozva, mint Jourová: szerinte nem Timmermans megközelítésével volt gond, hanem a rendelkezésre álló eszköztárral, ugyanis olyan közösségi mechanizmusokra van szükség, amelyek lehetővé tennék a súlyosabb jogállamisági problémák kialakulásának megelőzését.

Közben rendeződött egy hónapok óta tartó huzavona is Brüsszelben, ugyanis Észtország után Románia is visszavonta ideiglenes biztosjelöltjét. Az ügy előzménye, hogy miután májusban Andrus Ansip észt és Corina Cretu román biztost beválasztották az Európai Parlamentbe, megüresedett helyükre mindkét tagállam akart cserét küldeni, ám Jean-Claude Juncker bizottsági elnök ezt felesleges közpénzpazarlásnak nevezte, mivel lényegében csak néhány hétre állnának munkába, és portfóliót sem jelölnének ki nekik.

Kapcsolódó írásaink

Hazánk elkötelezett a bővítés iránt

ĀA V4-ek és a nyugat-balkáni államok prágai csúcstalálkozójára utazik ma Orbán Viktor,a szerb kormányfő üdvözölte Trócsányi László uniós biztosi jelölését

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom