Külföld

Hazánk elkötelezett a bővítés iránt

A V4-ek és a nyugat-balkáni államok prágai csúcstalálkozójára utazik ma Orbán Viktor,a szerb kormányfő üdvözölte Trócsányi László uniós biztosi jelölését

Évek óta következetesen támogatja a Nyugat-Balkán uniós integrációját a magyar kormány, az Európai Bizottság megválasztott elnöke pedig egyértelműsítette: az irány jó. Az egyik legérintettebb ország, Szerbia vezetése örül Trócsányi László jelölésének.

Hazánk elkötelezett a bővítés iránt
Ana Brnabić és Orbán Viktor a legutóbbi szerb–magyar kormányülésen
Fotó: Facebook

Kihívásokkal teli feladatot kapott kedden Trócsányi László volt igaz­ságügyminiszter, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, akinek a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős portfóliót adta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke.

A német politikus Trócsányinak írott megbízólevelében hangsúlyozta, hiteles EU-s perspektívát kell nyújtani a Nyugat-Balkánnak, meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával, továbbá fel kell gyorsítani a strukturális és intézményi reformokat, a jogállamiságra, a gazdasági fejlődésre, a közigazgatás átalakítására, a korrupcióellenes küzdelemre és a jószomszédi viszonyra összpontosítva. Von der Leyen emellett hangsúlyozta Törökországgal, valamint a Keleti Partnerség hat államával való kapcsolat fejlesztését is.

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke keddi sajtótájékoztatóján kiemelte: a Nyugat-Balkánt illetően egybevágnak a magyar kormány és a bizottság céljai, és azt is hozzátette, hogy Trócsányi nagyon jó kapcsolatot ápol a térség országaival. Utóbbit igazolja, hogy a bejelentés másnapján Ana Brnabić szerb kormányfő már üdvözölte is, hogy „olyan biztos kerül erre a posztra, aki elkötelezett bővítéspárti országból származik”. Hozzátette, reméli, az Európai Parlament is támogatni fogja Trócsányit, hiszen akkor „mindannyian láthatjuk majd, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb elnök barátsága, illetve mindaz, amit Vučić elnök úr a múltban a jó kapcsolatokért tett, kiváló eredményekhez vezetnek”. Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszter szintén jó hírnek nevezte a jelölést, mert „Magyarország már hosszú ideje hangosan és egyértelműen támogatja az uniós bővítést, és a leghatározottabban támogatja Szerbiát az európai integrációs úton.”

A magyar kormány régi törekvése, hogy felpörgesse a Nyugat-Balkán uniós integrációját. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter augusztus végén, az uniós külügyérek Helsinkiben tartott informális tanácskozásán is arról beszélt, hogy a Jean-Claude Juncker-vezette, hivatalban lévő bizottság vakvágányra vitte az Európai Unió bővítésének ügyét, ezzel pedig nagyon sokat ártott Európának, Európa biztonságának és jövőjének. Hangsúlyozta, az EU csak akkor tud erős lenni, ha tagországainak száma nő, és ha integrálni tudja a határterületeit. „Mi azt várjuk el a következő Európai Bizottságtól, hogy ne csökkentse, hanem növelje a tagországok számát, hogy gyorsítsa fel az EU nyugat-balkáni irányú bővítését, hogy nyissa meg az összes még meg nem nyitott csatlakozási tárgyalási fejezetet Montenegróval és Szerbiával, valamint hogy gyorsítsa fel a nyugat-balkáni országok uniós integrációját. Ez Magyarország nemzetbiztonsági, nemzetstratégiai és politikai érdeke” – nyomatékosította.

A nyugat-balkáni térség integrációjának ügyében éppen holnap érhet el újabb előrelépést a magyar kormány, Orbán Viktor ugyanis Prágába utazik, ahol részt vesz a V4-es és a Nyugat-Balkán államainak csúcstalálkozóján. A cseh kormány tájékoztatása szerint a rendezvény célja a két régió együttműködésének erősítése és uniós kérdések is napirendre kerülnek.

Trócsányi kinevezése a Keleti Partnerség országai közé tartozó Ukrajna számára is releváns. Dmitro Kuleba európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes tegnap Brüsszelben újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, Ukrajnának erőfeszítéseket kell tennie a Magyarországgal fennálló alapvető problémák megoldására, anélkül, hogy átlépne saját nemzeti érdekeinek „vörös vonalán”. Hozzátette, az uniós biztosok az egész EU érdekeit képviselik.

Kapcsolódó írásaink