Külföld

Merkel Erdogannal egyeztetett a menekültválságról

Angela Merkel német kancellár szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnökkel egyeztetett telefonon többek között a menekültválságról - közölte a török államfő hivatala és a német szövetségi kormány egyik szóvivője is.

Merkel Erdogannal egyeztetett a menekültválságról
Angela Merkel német kancellár
Fotó: MH

A beszélgetés során a két vezető szót ejtett egyebek mellett a bilaterális kapcsolatokról, valamint a szíriai és a líbiai konfliktus fejleményeiről is. A német kormány szóvivője szerint Merkel és Erdogan beszélgetésének egyik súlypontja volt az égei-tengeri migrációs helyzet, valamint a migrációs folyamatok irányítása végett folytatott együttműködés az EU-török menekültügyi egyezmény keretében.

A görög polgári védelmi minisztérium kedden ismertetett statisztikája szerint huszonötezer fölé emelkedett az égei-tengeri görög szigeteken tartózkodó menedékkérők száma, miután az elmúlt hónapokban az EU-török menekültügyi megállapodás ellenére ismét erősödött a török partokról érkező migrációs hullám.

Erdogan szombaton ismét azzal fenyegetett, hogy megnyitja az ország határait az Európai Unióba igyekvő szíriaiak előtt, mert Ankara nem képes kezelni egy újabb menekülthullámot a polgárháború sújtotta Szíriából. Mint mondta: újabb migrációs veszély fenyeget a szíriai lázadók által részben uralt Idlíb tartomány felől, amelyet Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai ostromolnak.

Törökország a szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása óta 3,6 menekültet fogadott be a szomszédos országból.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom