Külföld

Köszönet hazánknak a német egységért

A legendás határnyitás 30. évfordulójáról emlékeztek meg Berlinben, a magyarokat méltatta a Bundestag-elnök és a külügyminiszter

Wolfgang Schäuble Bundestag-elnök és Heiko Maas külügyminiszter a magyarok bátorságát méltatta Berlinben a német egység helyreállítását előkészítő magyar határnyitás évfordulóján. Kövér László házelnök cselekvő barátságnak nevezte a két nép viszonyát.

Köszönet hazánknak a német egységért
Német–magyar párbeszéd: Maas és Szijjártó Balog Zoltán volt miniszterrel
Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

Számos megemlékezéssel és rendezvénnyel teszik emlékezetessé az osztrák–magyar határnyitás harmincadik évfordulóját a német fővárosban. Ennek részeként Schäuble a Bundestag őszi ülésszakát megnyitó beszédében elmondta: a németek soha nem felejtik el a magyarok 1989-ben tanúsított bátorságát, amellyel hozzájárultak Németország egységének helyreállításához. A Bundestag-elnök köszöntötte a dísztribünön Kövér László házelnök vezetésével érkezett magyar küldöttséget és a Magyar-Német Ifjúsági Fórum tagjait, akiknek kétnapos berlini tanácskozását örömmel üdvözölte. „Nem kell mindig egyetértenünk (...), de tisztelettel kell egymás felé fordulnunk” – mondta.

A kétnapos tanácskozást Heiko Maas külügyér nyitotta meg Szijjártó Péter társaságában; Maas közölte: a magyarok segítsége nélkül nem sikerülhetett volna a német egység helyreállítása. A szocdem politikus a nyitott határok képére húzta fel beszédét, elítélve a bezárkózást és a nacionalizmust, egyben méltatva az európai összefogást. Nyomatékosan hangsúlyozta, hogy Európában mindenki egyenlő jogokkal rendelkezik, nincsenek első és másodosztályú tagok. Szijjártó hozzátette: Közép-Európa és Németország együttműködése alapvetően határozza meg az EU jövőjét, ugyanakkor annak nyugat-balkáni bővítése és egyszersmind a keresztény értékekre való építkezés mellett tette le a garast.

Schäuble Kövér Lászlóval virágot helyezett el a magyar–német barátság tiszteletére és a határnyitás emlékére a Reichstag falán lévő emléktáblánál; itt Schäuble a magyarok szabadságszeretetét hangsúlyozta, akik a 80 ezer megszálló szovjet katona jelenléte ellenére sem féltek megnyitni a határokat a keletnémet menekültek előtt. Kövér pedig arról beszélt, Magyarország függetlensége és Németország egysége szervesen összekapcsolódik, és az egységes, demokratikus és erős Európa jövőjének különleges alkotóeleme. A magyarok és németek a jövőben is komoly sikerekre hivatottak – mondta. Magyarország már nem Kelet és Nyugat között ingázó komp­ország többé, hanem szilárd helye van Európa közepén” – hangsúlyozta később Schäuble az ünnepségen. Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár pedig azt mondta egy panelbeszélgetésen, hogy a magyar–német kapcsolatok további javulására lehet számítani.

Kapcsolódó írásaink