Külföld

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozataira emlékeztek az Egyesült Államokban

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozataira emlékeztek szerdán az Egyesült Államokban. Donald Trump amerikai elnök a védelmi minisztériumnál, a Pentagonnál koszorúzott és mondott beszédet.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozataira emlékeztek az Egyesült Államokban
Az Egyesült Államok ellen a történetében elkövetett legnagyobb terrortámadás volt
Fotó: HUBERT BOESL / DPA / dpa Pictu

Az áldozatok hozzátartozóihoz, rokonaihoz szólva Donald Trump „személyes és örökké tartó veszteségről” beszélt. Ezt megelőzően az elnök a first ladyvel együtt elhelyezte a kegyelet koszorúját a minisztérium épülete előtti emlékműnél.

Trump beszédében az afganisztáni tálibok és a terroristák elleni harc erősítését ígérte.

A megemlékezés előtt az elnök nyilatkozatot adott ki, amelyben „az Egyesült Államok megingathatatlan erejét, bátorságát és együttérzését” hangsúlyozta. A Fehér Házban és a Pentagonban is félárbócra engedték a nemzeti lobogót, és a Kongresszusban is egyperces néma csenddel emlékeztek a törvényhozók.

A megemlékezés New Yorkban, a Világkereskedelmi Központ lerombolt ikertornyainak helyén emelt emlékműnél kezdődött, és a kora délutáni órákban folytatódott Mike Pence alelnök beszédével a pennsylvaniai Shanksville melletti emlékműnél, amelyet a terroristák által eltérített harmadik repülőgép lezuhanásának helyszínén emeltek.

New Yorkban - mint 18 éve minden esztendőben - az idén is lélekharangok megkondítása közben sorolták fel a terrortámadás halálos áldozatainak neveit. Az emlékező ünnepségen jelen volt Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, Bill de Blasio, New York város polgármestere és elődje, Rudy Giuliani is, aki a terrortámadások idején volt a nagyváros vezetője. Kedden Cuomo kormányzó törvényt írt alá, amely kötelezővé teszi az állami oktatási intézményekben a megemlékezést a terrortámadásokról.

2001. szeptember 11-én reggel két, az al-Kaida terrorszervezet dzsihadistái által eltérített repülőgép hajtott bele a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, majd nem sokkal később a Washington melletti Arlingtonban lévő Pentagon épületébe is. Egy negyedik, eltérített repülőgép Pennsylvaniában zuhant le, miután a gép utasai és személyzete megpróbált szembeszállni a terroristákkal.

A támadásoknak - amelyek az Egyesült Államok ellen a történetében elkövetett legnagyobb terrortámadás volt - csaknem háromezer halálos, és több mint hatezer sebesült áldozata volt. De New Yorkban immár több tízezerre tehető azoknak a mentésben résztvevő rendőröknek, mentősöknek, tűzoltóknak a száma is, akik a leomló ikertornyokból szivárgó mérgező anyagok miatt rákbetegséggel küszködnek.

Az al-Kaida vezetője újabb merényletekre szólított fel

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője újabb merényletekre szólította fel az iszlamistákat amerikai, európai, izraeli és orosz célpontok ellen az Egyesült Államok elleni, 2001. szeptember 11-i terrortámadások 18. évfordulóján - közölte szerdán a terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group).

„Mudzsahed testvéreim Palesztinában és a muszlim világ más részeiben! Izrael és amerikai, brit, francia, orosz, illetve más európai szövetségeseinek befolyása világszerte megnőtt” - hangoztatta Ajman az-Zavahri a felvételen, amelyet az al-Kaida szócsövének számító as-Sahab „hírügynökség” tett közzé. Mint mondta, a Izrael és szövetségesei elfojtják a dzsihádot Palesztinában. „Megtorlásul támadjátok őket Palesztinában elkövetett bűneikért és Izrael támogatásáért” - mondta.

Zavahri videójában a dzsihádnak „hátat fordító” szélsőségeseket is bírálta. A terrorista vezér olyan egykori szélsőségesekre utalt kijelentésével, akik börtönbe kerülve változtattak nézeteiken és a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni támadásokat utólag már elfogadhatatlannak mondták a civil áldozatok miatt.

„Meg szeretném kérdezni tőlük, hogy valóban azt hiszik, ártatlanokat gyilkoltunk a Világkereskedelmi Központban - ami már eleve téves felvetés - , akkor a Pentagonban megöltek is azok voltak?” - vetette fel Zavahri az angol felirattal ellátott 30 perces felvételen.

Kapcsolódó írásaink

Terror New Yorkban

ĀBérelt autóval követett el merényletet egy huszonkilenc éves férfi kedden Manhattanben,az amerikai elnök a támadás után azonnal elrendelte a határellenőrzés szigorítását

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom