Külföld

Conte: Olaszországnak konstruktívabb szerepet kell játszania az EU-ban

Olaszországnak konstruktívabb szerepet kell játszania az Európai Unióban - jelentette ki hétfőn Giuseppe Conte olasz miniszterelnök az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) közös kormány programját ismertetve a római parlamentben.

Conte: Olaszországnak konstruktívabb szerepet kell játszania az EU-ban
Giuseppe Conte
Fotó: AFP/Filippo MONTEFORTE

A pártfüggetlen Conte második kormányáról a parlament alsóháza hétfőn este tart bizalmi szavazást.
A miniszterelnök meggyőződését fejezte ki, hogy Olaszországnak „az Európai Unión belül, s nem pedig azon kívül kell érdekei megvalósítására törekedni”.

Mint mondta, a pártokon felül állóként mindig a közösség, s nem egyes pártok érdekeit követve fog eljárni. Kormányprogramja pedig nem egyszerű teendők listája, hanem inkább egy terv Olaszország jövőjéhez, hogy „választ adhassanak az olaszok legsürgetőbb igényeire”.

Conte ezzel összefüggésben „reformok új fázisát” és a korábbi kormányához képest „mérsékeltebb hangvételt” ígért. A stagnáló gazdaság újraélesztését célul tűző új kormány programjának fő elemei a társadalmi igazságosság, a gazdasági növekedés támogatása és családpolitika. Conte ezért többi között szociális paktumot javasolt munkahelyteremtésre a fiatalok és nők, valamint Olaszország déli régiói számára. Megígérte azt is, hogy tovább fogja vinni a parlament karcsúsítását célzó reformokat és új választási törvényt jelentett be.

A migrációt illetően a második Conte kabinet „szigorú és felelősségteljes” megközelítést szorgalmaz, a korábbi olasz kormány keménykezű politikájával szemben. A kormányfő kiemelte, hogy az illegális bevándorlás korlátozásáról szóló vitatott biztonsági törvényeket felül fogják vizsgálni, ahogy azt Sergio Mattarella köztársasági elnök is felvetette. Conte bár egyszer sem nevezte meg volt belügyminiszterét, Matteo Salvinit, de egyértelmű üzenetként korábbi szövetségese felé kijelentette: „Magunk mögött szeretnénk hagyni az értelmetlen rendeletek, a harcias és bombasztikus nyilatkozatok lármáját”.

Hangsúlyozta: Olaszország a dublini menekültügyi egyezmény reformjáért fog síkra szállni. Az olasz miniszterelnök egyben több szolidaritást szorgalmazott uniós partnerei részéről,  illetve úgynevezett „európai humanitárius folyosók” kiépítését sürgette a menekültek evakuálására veszélyes térségekből. Úgy fogalmazott, hogy Európa gyakran szolidaritását fejezte ki Olaszországgal, de ebből aztán nem lett semmi kézzelfogható. Mint mondta, túl kell lépni a menekültügyi helyzet válságkezelésén és a menedékkérők beilleszkedését segítő konkrét stratégiákat alkotni. A menekült státusra nem jogosult migránsokat azonban ki kell toloncolni - fűzte hozzá.

A miniszterelnök kijelentéseit az ellenzékbe szorult bevándorlásellenes Liga oldaláról ismételten „Új választásokat, Új választásokat!” közbekiabálásokkal zavarták meg. A jobboldali Forza Italia képviselői tüntetőleg elhagyták az üléstermet.

Időközben az olasz parlament előtt tüntettek a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a Liga hívei, Matteo Salvininek, a Liga elnökének részvételével. A két jobboldali ellenzéki párt szerint Conte kormányalakítása egy az EU által szervezett palotaforradalom volt. „Nyilvánvaló, hogy összeesküvés volt Salvini eltávolítására és a Salvini által bevezetni tervezett reformok, a többi között az átalányadó feltartóztatására” - mondta Stefano Zacchini, a Liga egyik aktivistája a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva. A tiltakozáson jelenlévők nagy részéhez hasonlóan Zacchini is kék - Liga - felsőt viselt és olasz zászlót lengetett. A dpa beszámolója szerint a tömegben volt néhány neonáci szimpatizáns is.

Conte 2018 júniusa óta vezette előző kormányát, amelyet az M5S és a jobboldali Liga koalíciója alkotott, . A két párt szövetsége azt követően bomlott fel, hogy a Ligát vezető Salvini az előrehozott választások és a kormányfői tisztség elnyerésének reményében felmondta a kormányzati együttműködést. Salvini döntését hetekig tartó belpolitikai válság követte.

A sikeres kormányalakítás legutolsó lépéseként a római parlament alsó- és felsőházában bizalmi szavazást tartanak az új kormányról. Az M5S és a PD a törvényhozás mindkét kamarájában többséggel rendelkezik. A szavazást hétfőn és kedden tartják.
 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom