Külföld

Szijjártó: Első a családok támogatása

Egyetért Magyarország és Bulgária, hogy az unió külső határait meg kell védeni, a migráció pedig biztonsági kérdés

A migrációról, illetve gazdasági kérdésekről is tárgyalt pénteken Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettessel.

Szijjártó: Első a családok támogatása
Tovább nő a migrációs nyomás – figyelmeztetett a külügyminiszter
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kettejük közös sajtótájékoztatóján Szijjártó az MTI szerint elmondta, Magyarország és Bulgária európai szinten is kimagasló mértékben támogatja a családokat, szemben a migrációval. Hangsúlyozta, hogy a két ország között teljes a nézetazonosság a jövőt illető legfontosabb kérdésekről. Szerinte ezt támasztja alá, hogy a két állam közösen lépett fel a kötelező betelepítési kvótával szemben, és nem szavazta meg az ENSZ globális migrációs csomagját sem. A miniszter közölte, kitartanak amellett, hogy az EU külső határait meg kell védeni, és hogy a migráció biztonsági kérdés. Felhívta a figyelmet arra, hogy a migrációs nyomás tovább nő, Törökországba az idei év első nyolc hónapjában 224 ezer illegális bevándorló érkezett.

A német közmédiának a migrációs válságot feldolgozó dokumentumfilmje kapcsán Szijjártó elmondta, nem újdonság, hogy a 2015-ös események kapcsán hazugsághadjárat zajlik bizonyos nyugat-európai közegekben hazánkkal szemben, a hadjáratok pedig egyes esetekben a történelemhamisítás határát súrolják.

Az energiaellátás és az energiabiztonság kérdésével kapcsolatban közölte: Magyarország és Bulgária közös célja, hogy az útvonal-diverzifikáció tekintetében sikeres legyen, és minél előbb létrejöjjön az a déli gázszállítási folyosó.

Marijana Nikolova elmondta: meg szeretnék ünnepelni a bolgár-magyar diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulóját, a két ország barátságának napját pedig novemberben rendezik majd.

Pénteken Martina Fietz német kormányszóvivő-helyettes közölte, a szövetségi kormány aggodalommal figyeli, hogy ismét egyre több migráns érkezik a török partokról Görögországba.

Az olasz hatóságok pedig pénteken háromszázezer euróra (99 millió forintra) büntették az Eleonore civil hajó kapitányát, Claus-Peter Reischt.