Külföld

A lordok szerint is tilos angolosan távozni

Boris Johnson egyelőre nem mond le, az ellenzék továbbra sem támogat egy előre hozottválasztást, a bíróság pedig a miniszterelnök javára döntött a felfüggesztés ügyében

Elfogadta a Lordok Háza a megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvényt. Boris Johnson egyelőre nem gondol a lemondásra.

A lordok szerint is tilos angolosan távozni
A brit kormányfő egyelőre nem hagyja el a süllyedő hajót, megfontolni sem hajlandó a lemondás gondolatát, és kitart a Brexit október 31-i határideje mellett
Fotó: AFP/Duncan McGlynn

A kormány előzetes ígéreteinek megfelelően a brit Lordok Háza nem próbálta lassítani a megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvény elfogadását, és tegnap jóváhagyta a javaslatot. A jövő hét elején akár már érvénybe is léphet a szabályozás.

Boris Johnson közben kijelentette, hogy a lemondás gondolatát egyelőre megfontolni sem hajlandó. „Brüsszelbe fogok menni, kialkudom a megállapodást, és biztosítom, hogy október 31-én kilépjünk (az EU-ból), ezt kell tennünk!” – hangoztatta Johnson a Sky News televíziónak adott nyilatkozatában. A kormánnyal szembefordult és a tory frakcióból kizárt 21 konzervatív képviselőről Johnson úgy fogalmazott, hogy mélyen fájlalja az ügyet. „Természetesen felveszem a kapcsolatot ezekkel kollégákkal, megpróbálok hidakat verni feléjük, mindazonáltal világossá kell tennem, a Brexitet véghez kell vinnünk” – hangoztatta.

Az ellenzéki pártok továbbra sem támogatják Johnson tervét egy előre hozott választásra. Egy neve elhallgatását kérő munkáspárti tisztségviselő közölte azt is, hogy hétfőn sem fogják megszavazni Johnson erre vonatkozó indítványát. A Plaid Cymru walesi párt szerint sem valószínű egy október 31. előtti előre hozott választás, mert az ellenzéki pártok vagy leszavazzák Johnson erre vonatkozó indítványát a hétfői szavazáson vagy tartózkodni fognak. A Skót Nemzeti Párt (SNP) londoni parlamenti vezetője, Ian Blackford közölte: nem kell sokat várni a választásokra, de nem mennek bele Johnson játékába. „Minden lehetőséget számba veszünk és megbeszélünk a többi párttal, hogy elkerülhessük a katasztrofális megállapodás nélküli uniós kiválást és minél hamarább megszabadulhassunk ettől a zagyvatag konzervatív kormánytól” – tette hozzá. Az ellenzék következetesen kitart amellett, hogy nem hajlandó elfogadni az előre hozott választások kiírását mindaddig, míg a súlyos károkat okozó, megállapodás nélküli Brexit lehetőségét ki nem lehet zárni.

Elutasította a londoni felsőbíróság pénteki végzésében azt a keresetet, amelynek beterjesztői szerint törvénysértő a brit parlament ülésszakának felfüggesztése. Gina Miller, a kereset benyújtója bejelentette, hogy jogi képviselői fellebbeztek a Legfelsőbb Bírósághoz.

Egyébként az EU tanácsának soros elnökségét betöltő Finnország miniszterelnöke pénteken nemet mondott az Egyesült Királyság Európai Unióból történő távozását rögzítő Brexit-megállapodás újratárgyalására Helsinkiben tartott sajtóértekezletén. Antti Rinne hangoztatta, nem tárgyalnak újra arról a megállapodásról, amelyet már korábban London és az EU megkötött. Mint mondta, elég nagy a zűrzavar az Egyesült Kiráylságban, nem tudni, mi fog történni ott.

Eközben Leo Varadkar ír miniszterelnök bejelentette, hogy Írország az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország határának közelében tervez határellenőrzéseket egy megállapodás nélküli Brexit esetén. Nyitottak vagyunk alternatív megoldásokra, de a britek által vitatott tartalékmegoldás a kilépési megállapodás lényegi eleme marad, míg nem találnak jobbat helyette – mondta a kormányfő.

Kapcsolódó írásaink