Külföld

Johnson szerint csak a választások oldhatják fel a jelenlegi helyzetet

Csakis az általános választásokhoz vezet az egyetlen út, amelyet Nagy-Britannia követhet a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) körüli helyzet feloldására - jelentette ki csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök egy észak-angliai rendőrőrsön elmondott beszédében.

Johnson szerint csak a választások oldhatják fel a jelenlegi helyzetet
Boris Johnson brit miniszterelnök
Fotó: AFP/POOL/Alastair Grant

„Egyáltalán nem akarok választásokat, de őszintén szólva nem látok semmilyen más választást” a Brexit-zsákutcából való kiút érdekében - e meggyőződésének adott hangot Johnson. „Meg akarom adni az országnak azt a lehetőséget, hogy eldönthesse: tovább haladunk a tervünkkel, amelynek értelmében október 31-én kilépünk (az EU-ból), amit el tudunk érni, vagy hagyjuk, hogy valaki más elintézze, hogy bennmaradjunk e dátumot követően” - mondta.

A brit kormányfő sokszor hangoztatott álláspontja az, hogy a brit EU-tagság mindenképpen megszűnik a Brexit október 31-i határnapján, akár sikerül újratárgyalni az elvetett megállapodást, akár nem.

Az alsóház azonban szerda éjjel elfogadott egy ellenzéki indítványt, amely megtiltaná, hogy Boris Johnson kormánya megállapodás nélkül léptesse ki az Egyesült Királyságot az EU-ból. 

Johnson az alsóház szerda éjjeli döntése után előrehozott választások kiírását kezdeményezte október 15-ére, ám ennek elfogadásához az azonnal megtartott másfél órás vita utáni szavazáson nem gyűlt össze a törvényben előírt kétharmados többség.

A brit miniszterelnök csütörtökön arra a kérdésre, lehetséges-e, hogy bizonyos körülmények között a Brexit jelenlegi határidejének elhalasztását kérje Brüsszeltől, azt válaszolta, hogy „inkább feküdne holtan az árokban”, mint hogy azt tegye. „Ez havi egymilliárd fontba (368 milliárd forintba) kerül, teljes mértékben hasztalan. Mi lenne egy újabb halasztás célja? Véleményem szerint teljesen felesleges” - fogalmazott.

Johnson korábbi kijelentése szerint a kialakult helyzet azért követeli meg, hogy előrehozott választásokat tartsanak Nagy-Britanniában, mert ezek után a választóknak kell eldönteniük, hogy a Brexit szempontjából döntő jelentőségű október 17-i EU-csúcsértekezleten ki képviselje miniszterelnökként Nagy-Britanniát. Hozzátette: ha ő vesz részt kormányfőként az uniós csúcson, akkor Nagy-Britannia október 31-én garantáltan kilép az EU-ból. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje azonban „könyörögne” az EU-nak a Brexit további halasztásáért - mondta.

Kapcsolódó írásaink