Külföld

Abbott: A hajókat meg kell állítani

Magyarország és Ausztrália sok mindent taníthatna Európának az illegális bevándorlás megfékezéséről – hangsúlyozta az egykori canberrai kormányfő Budapesten

Az embercsempészet és az ille­gális migráció megszüntetését hangsúlyozta budapesti előadásán Tony Abbott volt ausztrál kormányfő. A liberális politikus szerint Magyarország helyes irányt követ a határvédelemben.

Abbott: A hajókat meg kell állítani
Bírálta az NGO-kat az ausztrál politikus
Fotó: AFP/Mark Graham

„Bevándorlás: mit tanulhat Európa Ausztráliától” címmel tartott előadást tegnap délután a Danube Institute meghívására Tony Abbott volt ausztrál kormányfő. A Liberális Párt korábbi vezetője 2013-tól 2015-ig vezette az országot.

Abbott beszédében üdvözölte, hogy hazánk pezsgő szellemi központtá vált, és úgy fogalmazott: Ausztrália keveset tudna tanítani Magyarországnak a határvédelemről, ám mindketten sokat taníthatnak Európának. Hangsúlyozta: Ausztrália bebizonyította, hogy meg lehet védeni a határt a tengeren, Magyarország pedig azt, hogy a szárazföldön is. Abbott kiemelte az illegális bevándorlás és az embercsempészet megfékezését, rámutatva, hogy a migránsok csak igen kis része érkezik háborús zónákból.

„Nagy különbség van azok között, akik átlépnek egy országhatárt, hogy a háború elől a biztonságba meneküljenek és azok között, akik számos határt átlépnek a jobb élet reményében, mert előbbiek menekültek, utóbbiak pedig gazdasági bevándorlók” – hangsúlyozta, hozzátéve: a fogadó országoknak minden joga megvan, hogy megtagadják a gazdasági migránsok befogadását.

Abbott szerint az embercsempészetet nem lehet menedzselni, csak megállítani, és ennek fontos része, hogy azokat, akik nincsenek közvetlen életveszélyben, vissza kell vinni oda, ahonnan elindultak. Kiemelte: a tengeri halálozásokat csak úgy lehet megakadályozni, ha megállítják a hajókat, a Földközi-tengeren tevékenykedő nem kormányzati szervezeteket pedig az embercsempészek fizetetlen segítőinek nevezte.

Kérdésre a Brexit kapcsán közölte: a rendezetlen kiválás nagyobb kárt okozna az EU-nak, mint az Egyesült Királyságnak, a szigetország pedig jobban teszi, ha felkészül a megállapodás nélküli Brexitre, ha nem akarja, hogy megalázó feltételekkel legyen az EU-hoz láncolva.

Röviden

Élesen bírálta az Európai Unió migrációs politikáját Ahmed Maitík, az ENSZ támogatását élvező líbiai egységkormány kormányfőhelyettese. A politikus a Die Presse osztrák lapnak adott interjúban közölte, az EU-nak tárgyalnia kellene a tripoli vezetéssel, hogy megoldást találjanak a migráció problémájára, nem pedig bírálni a fegyveres konfliktusban álló líbiai kormányt a menekültekkel való bánásmódja miatt. Hozzátette, hogy Líbia tranzitország, ezért nem is lehet felelőssé tenni a migrációs válságért.

Horvátország schengeni övezethez csatlakozásáról és a migrációról tárgyalt tegnap a horvát, a szlovén, valamint az osztrák államfő tegnap Zágrábban. Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök a találkozó után elmondta, országa csatlakozása a schengeni övezethez minden uniós tagállam érdeke.

Az EU 101,4 millió eurót (33,4 milliárd forintot) különít el a jövő évi költségvetésből az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) számára – írta az EUobserver hírportál. Az összegből tízezer határőrt akarnak kiképezni.

Könnygázzal oszlatott szét egy tüntetést a görög rendőrség a móriai menekülttáborban. Az Égei-tengeri Leszbosz szigetén lévő központban a kísérő nélküli kiskorúak a rossz körülmények ellen tiltakoztak.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink