Külföld

Erős üzenet Merkelnek

Megkerülhetetlen erővé vált az Alternatíva Németországnak, bár egyik keleti tartományi választást sem nyerték meg, megtöbbszörözték a támogatottságukat

Mindkét keletnémet tartományi választáson megszorongatta az Alternatíva Németországnak (AfD) a berlini nagykoalíció pártjait. Szászországban a kereszténydemokraták, Brandenburgban a szociáldemokraták győztek.

Erős üzenet Merkelnek
A CSU-s Michael Kretschmer (balra) tovább vezetheti Szászországot. Dietmar Woidke (jobbra) a szocdemek színében tarthatta meg mandátumát
Fotó: AFP/DPA/Jan Woitas, Kay Nietfe

Tartományi parlamenti (Landtag-) választásokat tartottak vasárnap a Berlin melletti Brandenburgban és Szászországban, és mindkét tartományban beigazolódtak a bevándorlásellenes AfD rendkívüli megerősödésére vonatkozó előrejelzések. Brandenburgban a szövetségi kormánykoalíció kisebbik pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) győzött – az előzetes eredmények szerint – 26,5 százalékkal, az AfD 23,8, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) 15,5, a Baloldal (Die Linke) 10,4, a Zöldek (Grüne) pedig 10,2 százalékot szerzett.

A Szabad Választók (FW) 5,1 százalékkal éppen átcsúszott a küszöbön, a szabad demokrata FPD azonban fél százalékkal kimaradt a postdami törvényhozásból.

Ez azt jelenti, hogy a 2014-es választáshoz képest az SPD 5,4, a CDU 7,5, a Baloldal pedig 8,2 százalékot gyengült, míg az AfD 11,6, a Zöldek pedig négy százalékot erősödtek. Dietmar Woidke hivatalban lévő szociáldemokrata kormányfő megkönnyebbülten reagált az eredményekre.

Hasonlóan reagált Drezdában Michael Kretschmer CDU-s tartományi kormányfő is. Szászországban ugyanis – az előzetes eredmények szerint – a CDU 32,5, az AfD 27,8, a Baloldal 10,1, a Zöldek 8,4, az SPD pedig 7,8 százalékot szerzett, más pedig nem jutott be a Landtagba. Ami az ötéves összehasonlítást illeti, a CDU 6,9, a Baloldal 8,8, az SPD pedig 4,6 százalékot gyengült, míg a Zöldek 2,7, az AfD pedig 18,1 százalékot erősödött.

Sajtóreakciók szerint mindkét eredmény azt mutatja, hogy az Angela Merkel kancellár vezette CDU–SPD nagykoalícióban csalódott szavazók tömegével hagyják el a politikai centrumot. Az AfD ugyan egyik tartományban sem nyert, szóval ennyiben mindenképp fellélegezhetnek a nagypártok, de csak rövid ideig, hiszen a bevándorlásellenes párt eddigi legjobb eredményeit érte el, ezzel pedig erős jelzést küld a szövetségi kormánynak is, nem is beszélve a tartományi politikai erőviszonyok átalakulásáról. Szászországban az AfD megháromszorozta támogatottságát, a CDU pedig, bár nagyjából az ötödét elvesztette, jobban teljesített, mint ahogyan azt a felmérések előrejelezték. Brandenburgban a bevándorlásellenes párt eközben megduplázta népszerűségét, a tartományt harminc éve vezető szociáldemokraták vesztettek néhány százalékot, a legtöbbet pedig a CDU vesztette.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a politikai színtér mindkét tartományban erősen töredezett, megosztott, nem lesz könnyű stabil koalíciókat alkotni. Az AfD jó eredményei ellenére szinte bizonyosan nem fog részt venni egyik koalícióban sem, mivel mindegyik párt elzárkózott a vele való együttműködéstől, és a jobboldali párt jómaga sem hajlik a mainstream politikai formációkkal való közösködésre. Azt is megmutatták az eredmények, hogy Kelet-Németországban egyre nagyobb az elégedetlenség a Merkel-kormánnyal szemben, a feszültség pedig előbb-utóbb az országos politikára is hatással lesz.

Kapcsolódó írásaink

A csalódott németek pártja az AfD

ĀA választók valószínűleg még inkább megbüntetnék a gyengélkedő szociáldemokratákat, ha kilépnének a szövetségi kormányból – nyilatkozta lapunknak Molnár Tamás Levente

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom