Külföld

Merkel: Továbbra is a kétállami megoldásra kell törekedni a palesztin-izraeli konfliktus rendezésében

Továbbra is a kétállami megoldásra kell törekedni a palesztin-izraeli konfliktus rendezésében - jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben, Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott megbeszélése előtt.

Merkel: Továbbra is a kétállami megoldásra kell törekedni a palesztin-izraeli konfliktus rendezésében
Angela Merkel német kancellár és Mahmud Abbasz palesztin elnök Berlinben tárgyalt egymással
Fotó: AFP/Anadolu/Abdulhamid Hosbas

A kancellár kifejtette, hogy az izraeli és a palesztin népnek egyaránt van joga ahhoz, hogy békében és biztonságban éljen, és ez a német kormány felfogása szerint csak akkor lehetséges, ha a két nép a nemzetközi megállapodások figyelembe vételével megegyezik abban, hogy mindkettőnek lesz saját állama. Továbbra is erre kell törekedni, „akkor is, ha a cél elérése egyre nehezebbnek bizonyul” - mondta Angela Merkel.

A palesztinoknak a gazdasági és szociális életben való boldoguláshoz, a „jó élethez” is van joguk, ezért Németország a gazdaság fejlesztését, az intézmények és a civil társadalom megerősítését is segíti - tette hozzá a kancellár, kiemelve, hogy Németország az első számú adományozó, csak tavaly 155 millió eurót fordított a palesztin területek támogatására.

Mahmúd Abbász aláhúzta, hogy a Palesztin Nemzeti Hatóság is a kétállami megoldást pártolja, és hajlandó a tárgyalásokra, de a megoldás alapját csak az 1967-es határok képezhetik.

A palesztin elnök méltatta Németország szerepvállalását, és hangot adott a Washington politikája felett érzett csalódottságának. Mint mondta, Berlin az egyoldalú lépések helyett a valamennyi fél érdekeit szem előtt tartó, multilaterális megoldások híve, és támogatja a palesztinokat segítő - Washington által bojkottált - ENSZ-szervezet, az UNRWA megmentését is.

Kifejtette: sajnálatos, és hátráltatja a béke és a biztonság megteremtését az az amerikai törekvés, hogy a palesztin-izraeli tárgyalásokon ne vegyék napirendre a palesztin menekültek, a határok és az izraeli telepépítési politika ügyét. Ezért nemzetközi együttműködéssel, európai és arab országok részvételével kell beindítani a palesztin-izraeli tárgyalások folyamatát - hangoztatta Mahmúd Abbász.