Külföld

Málta sem akar több bevándorlót

Civil szervezetek repülőgépeinek tiltották meg a kutatást és a mentést a Földközi-tengeren az olasz hatóságok

Nincs kapacitása Máltának több migránst elszállásolni, ezért nem engedi kikötőibe az Eleanore civil hajót. Más NGO-k sem tétlenek, tegnap egy olasz nem kormányzati szervezet vett fel közel száz embert a fedélzetére a Földközi-tengeren.

Málta sem akar több bevándorlót
Keményen bírálta az ENSZ Rómát, mert nem engedi kikötni a migránshajókat
Fotó: AFP/Mahmud Turkia

Olaszország után Málta is megtiltotta kedden este a Mission Lifeline német nem kormányzati szervezethez (NGO) köthető Eleonore mentőhajónak, hogy kikössön a partjain. A Times of Malta című lap szerint a szigetország hatóságai közölték, hogy nincs kapacitásuk több embert elszállásolni. Málta emellett megtagadta az ívóvíz és az élelmiszer ellátását a hajó fedélzetén lévő száz menedékkérőnek. A Mission Lifeline szóvivője, Alex Steier erre reagálva a Der Tagesspiegel című német újság cikke szerint kijelentette, hogy a szigetország hatóságai nyilvánvalóan azt akarják, hogy a mentőhajó szörnyű helyzetbe kerüljön, ezért hagyják éhezni és szomjazni az embereket. Az NGO gyors megoldást sürgetett az Eleonore ügyében, különben – mint a szóvivő elmondta – ők fognak cselekedni. Vészhelyzet esetén a legközelebbi biztonságos kikötőbe fogunk menni, még akkor is, ha Málta és Olaszország nem érzi magát felelősnek az emberekért – tette hozzá. Az Eleonore hétfőn vett száz illegális bevándorlót a fedélzetére a Földközi-tengeren.

Az olasz hatóságok egyébként kedden megtiltották a német Sea-Watch és a francia Volontaires NGO-k egy-egy repülőgépének, hogy kutatási és mentési repüléseket végezzenek. A polgári repülési hatóság szerint a két gépnek szabadidős tevékenységre van engedélye, nem nyílt tengeri missziókra.

Ezek után tegnap újabb, ezúttal egy olasz NGO-hajó vett migránsokat a fedélzetére. A Mediterranea civil szervezet a Twitteren jelentette be, hogy mintegy száz bevándorlót mentettek ki a Földközi-tengeren. A migránsok egy túlterhelt gumicsónakban tartottak Európa felé, amikor rájuk találtak. A szervezet most az olasz parti őrség döntésére vár.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint idén már mintegy kilencszáz illegális bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren. Mint lapunk is megírta, kedden egy hajótörésben több tucat migráns halt meg Líbia partjainál egy hajótörésben. A líbiai parti őrség legalább 15-20, az UNHCR legkevesebb negyven halálos áldozatról tud. A szerencsétlenséget hatvanöten élték túl. Az MTI szerint a bevándorlók többsége Szudánból indult útnak, de van köztük egyiptomi, marokkói és tunéziai is.

Az UNHCR keddi közleményében közvetetten bírálta Olaszországot, amiért nem engedi az illegális migránsokat szállító segélyhajókat kikötni. A főbiztosság szerint a Földközi-tenger mentén lévő államoknak „nem hátráltatni, hanem inkább segíteni kellene a tengeri halálozások mérséklését szolgáló önkéntes erőfeszítéseket”. Egyben sürgette az uniós kutató-mentő tengeri misszió újraindítását. Közben az Égei-tengeren összesen 366 Görögországba tartó bevándorlót tartóztattak fel a hét első napján a török parti őrség adatai szerint.

Bajban a német menekültügyi hivatal

Rendőrségi akciókról és folyamatban lévő nyomozások részleteiről kaphattak információt migrációs hátterű bűnözők a német bevándorlási hivataltól – írta a Die Welt. A német lap honlapján megjelent cikk szerint az ügyben a berlini bűnügyi nyomozóhivatal eljárást folytat. A Berliner Zeitung című újság birtokába jutott egy múlt heti rendőrségi levél, amelyben arról adtak tájékoztatást, miként előzhető meg, hogy a bevándorlási hivatal munkatársai veszélyeztessék a nyomozásokat. Idén áprilisban egyébként körülbelül húszezer kitöltetlen dokumentumot, valamint hivatalos pecséteket loptak el a menekültügyi hivatalból, a hatóság azóta több hamis tartózkodási engedélyt és útlevelet foglalt le migránsoktól az ügy kapcsán.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom