Külföld

Dübörög az osztrák kampány

Késsel támadt Bécsben egy afgán férfi a rendőrökre, meglőtték

Megjelent az osztrák utcákon a szeptember 29-i előrehozott parlamenti választás kampányának első plakáthulláma, és okozott némi meglepetést.

„Aki a mi nyelvünket beszéli” – ezzel a szlogennel kampányol az Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője, Sebastian Kurz volt kancellár, valamint Herbert Kickl volt belügyminiszter is, aki Norbert Hofer pártelnökkel közösen vezeti az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) listáját. Az ÖVP plakátbemutatóján Karl Nehammer főtitkár azt állította, kiszivárogtatás történt, mert bár az ötlet az övék, a pártok plakát­jait ugyanabban a nyomdában készítik, így juthatott ellenfelük – korábbi koalíciós partnerük – fülébe a kérdéses szlogen, ami már egy héttel korábban felbukkant Kickl kampányában a Facebook közösségi oldalon. A politikus tagadta, hogy az ÖVP lopta volna el Kickl szlogenjét, arra hivatkozva, hogy a plakátok elkészítése több időt vesz igénybe, mint egy hét.

Christian Hafenecker FPÖ-főtitkár szerint azonban nem ők, hanem Kurzék lopták a szlogent, ahogyan – jegyezte meg – a korábbi kampányokban a Szabadságpárt témáit is. Az FPÖ érvelését támasztja alá, hogy többek között ezzel a szlogennel kampányolt Jörg Haider már 1999-ben. Maga a szófordulat is a haideri hagyományba illik, a néhai FPÖ-elnök és karintiai tartományfőnök több változatban is használta, és Heinz-Christian Strache volt szabadságpárti alkancellár 2015-ös bécsi önkormányzati kampányában is felbukkant „az egyetlen, aki a mi nyelvünket beszéli” formában.

Szintén tegnap arról írt az osztrák sajtó, hogy Bécs Simmering kerületében meglőttek a rendőrök egy afgán férfit, miután tapétavágókéssel támadt rájuk. A férfi előzőleg egy szintén késsel felfegyverkezett iráni migránssal veszekedett, és sem a rendőri felszólítás, sem a paprikaspray nem állította le, amikor az egyenruhások ellen fordult.

Kapcsolódó írásaink