Külföld

Giuseppe Conte kormányalakítási megbízást kapott

Sergio Mattarella olasz államfő kormányalakítási megbízást adott csütörtökön Giuseppe Conte ügyvezető kormányfőnek, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) előző napi megállapodása alapján. Az elnök általi megbízatásról hivatala egyik tisztségviselője számolt be csütörtök délelőtt.

Giuseppe Conte kormányalakítási megbízást kapott
Giuseppe Conte
Fotó: AFP/Pool/Francois Lenoir

Conte az elnökkel tartott találkozója után kijelentette: „hagyományos szerénységgel” fogadta el a megbízást. Az országnak a lehető leghamarabb meg kell találnia a kiutat a politikai válságból, és az új kormány egyik első dolga lesz kidolgozni a jövő évi költségvetést - mondta.

A párton kívüli - az M5S által jelölt - Conte a múlt héten lemondott, mert az M5S koalíciós partnere, a Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter vezette, jobboldali Liga kilépett a kormányból. Emiatt az államfőnek konzultálnia kellett minden jelentős párttal a válság megoldásáról.

Luigi Di Maio, az M5S vezetője szerda este jelentette be, hogy pártja hajlandó kormánykoalíciót alakítani a PD-vel, és az új kabinetben is Giuseppe Conte jelenlegi ügyvezető kormányfő lesz a miniszterelnök. Di Maio közölte, hogy mozgalma végre akarja hajtani azt a programot, amelyre a választóktól megbízatást kapott. A kormányválságról azt mondta: „nincsenek jobboldali vagy baloldali megoldások, csak megoldások”.

A PD-t vezető Nicola Zingaretti pedig már előtte kijelentette, hogy a két pártnak eltökélt szándéka egy közös platform kialakítása az ország érdekében.

Conténak várhatóan néhány napba fog telni, hogy összeállítsa kormánya névsorát, és utána erről be kell számolnia az államfőnek, majd a kormánytagoknak le kell tenniük a hivatali esküt.

Juncker támogatja Giuseppe Contét

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke támogatja Giuseppe Contét, akivel a nap folyamán kapcsolatba is fog lépni - közölte a brüsszeli testület szóvivője csütörtökön. „Olaszország központi szerepet játszik európai családunkban, és számítunk aktív hozzájárulására az európai projekthez” - szögezte le Mina Andreeva újságírói kérdésre válaszolva.

A szóvivő emellett felszólította Rómát, hogy mielőbb nevezze meg tagjelöltjét a november elején hivatalba lépő Európai Bizottságba. „Minél előbb leadják egy jelölt nevét Ursula von der Leyen megválasztott elnöknek, annál előbb találkozhat vele, felmérheti a személyiségét és a kvalitásait, amelyek alapján gondolkozni kezdhet a neki szánt portfólióról” - mondta.

Sergio Mattarella olasz államfő csütörtök reggel kormányalakítási megbízást adott Giuseppe Contének az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt megállapodása alapján, miután összeomlott a koalíciós kormány a Matteo Salvini belügyminiszter vezette, jobboldali Liga kilépése miatt.

Kapcsolódó írásaink