Külföld

Nem tud megegyezni a kormányfőhelyettes személyéről az olasz Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt

Az olasz kormányalakítási egyeztetés legutolsó fázisát is vita uralja az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) között, amelyeknek legkésőbb szerda délutánig kellene tudatniuk az államfővel, hogy ki a közös jelöltjük a miniszterelnöki posztra.

Nem tud megegyezni a kormányfőhelyettes személyéről az olasz Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt
Zingaretti (balra) szeretne miniszterelnök-helyettes lenni, a tisztséget jelenleg betöltő Di Maio (jobbra) viszont nem hajlandó átengedni a posztot a Demokrata Párt vezérének
Fotó: AFP/Vincenzo Pinto/Alberto Piz

A két párt között szerda reggel újrakezdődött kormányalakítási egyeztetést délutánig kellene lezárni, amikor Sergio Mattarella államfő először a Demokrata Párt, majd az Öt Csillag Mozgalom küldöttségét fogadja 16 illetve 19 órakor. 

Az M5S és a PD politikusainak nyilatkozatai szerint az eddigi kormánypárt és az eddig ellenzéki balközép erő megállapodott, hogy közös miniszterelnökként Giuseppe Contét jelölik. Nem sikerült azonban még egyezségre jutni a kormányfőhelyettesi poszttal kapcsolatban, amelyet mindkét párt magának követel: az M5S vezetője, Luigi Di Maio - aki az utóbbi egy évben az M5S-Liga kormányban is miniszterelnök-helyettes volt - nem akar ettől a szereptől megválni. A PD szerint viszont a miniszterelnök-helyettesi szék a balközép pártot illeti meg, és ők Andrea Orlando PD-főtitkárhelyettest jelöli. 

Orlando elismerte, hogy a kormányalakítási egyeztetés továbbra is bonyolult, és még mindig nem került pont a végére. Francesco D'Uva, az M5S képviselőházi frakcióvezetője úgy nyilatkozott, nem engednek, Di Maiónak kell lennie a miniszterelnök-helyettesnek. Abszurdnak nevezte, hogy a két párt közti egyeztetés „neveken bukjon meg”. 

Sergio Matterella államfő szerdán a kisebb parlamenti pártok delegációival folytatta a kormányalakítási konzultációk második körét. Az Emma Bonino vezette, Európa+ nevű párt és a baloldali Szabadok és Egyenlők (LeU) küldöttsége hangsúlyozta, hogy nem támogatja mindenáron az M5S-PD kormányt a programok részletes megismerése nélkül. 

Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) soraiból az államfővel tartott találkozó után a sajtónak kijelentette, hogy a megbeszélésen azonnali választásokat sürgetett. Az M5S-PD kormányt „bársonyszék-osztónak” nevezte. Hozzátette, hogy az esetleges új kormány nem demokratikus, és becsapja az olaszokat, mivel az ország javára hivatkozva megkerüli a választókat. Ezt az esetleges kormányt egyedül a választásoktól való félelem tartja egyben - mondta Meloni. Megerősítette, hogy az FdI kész utcára szólítani az olaszokat a születendő kormánnyal szemben. 

Az államfő már csütörtökön megbízhatja Giuseppe Contét a kormányalakítással.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom