Külföld

Alapjogokért: Instabil lehet a baloldali pártok alkotta olasz kormány

Az instabil lehet majd az új olasz kormánytöbbség, ha az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) együttműködésével jön létre - mondta az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerdán.

Alapjogokért: Instabil lehet a baloldali pártok alkotta olasz kormány
Kérdéses, hogy mennyire lesz tartós együttműködés az Öt Csillag Mozgalom és az ellenzéki balközép Demokrata Párt között (A képen balról jobbra: Nicola Zingaretti, Demokrata Párt főtitkára és a lemondott, de az Öt Csillag Mozgalom képviseletében ismét az olasz miniszterelnöki székre pályázó Giuseppe Conte)
Fotó: AFP/Vincenzo Pinto, Alberto Pi

Pócza István az M1 aktuális csatornán hozzátette: a probléma az, hogy Olaszországban annyira jelentőssé és elsődlegessé vált a hatalom megszerzése, hogy a választók akarata háttérbe szorul. A szakértő szerint a folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy összeáll az M5S és PD, de az kérdéses, hogy mennyire lesz tartós az együttműködés, hiszen alapvető nézetbeli különbségek vannak a pártok között. A két párt már a kormányalakítás menetéről is különbözően gondolkodik, míg M5S először a parlamenti székeket osztaná ki, addig a Demokrata Párt szerint először a közös kormányprogrammal kellene foglalkozni - fűzte hozzá.

Pócza István kitért arra is, hogy a szakértők között Európa-szerte gyanakvást keltett, hogy a Demokrata Párt - a brüsszeli elvárásoknak megfelelően - Romano Prodit, volt Európa Bizottsági tagot javasolta miniszterelnöknek.

Kapcsolódó írásaink