Külföld

Hongkong nem tarthat ki örökké

„A kínai hadsereg jönni fog, ebben biztos vagyok. Találnak majd rá indokot” – mondta lapunknak egy fiatal tüntető

Álarcos provokátorokról és társkereső alkalmazásokon kommunikáló tüntetőkről mesélt az a hongkongi fiatal, akihez el tudtunk juttatni pár kérdést. A fiatalember szerint a kínai hadsereg találni fog indokot a beavatkozásra.

Hongkong nem tarthat ki örökké
Szinte mindennap könnygázfelhő borítja Hongkong egyes utcáit
Fotó: AFP

Lapunk el tudott juttatni néhány kérdést egy 21 éves hongkongi hallgatóhoz, aki részt vesz a tüntetéseken. Forrásunk elmondta, hogy őt még nem érte fizikai erőszak a rendőrök részéről, de az egyik egyetemi csoporttársát gyomron lőtték egy könnygázgránáttal, és sok más ismerősét kellett bevinni a sürgősségi ellátásra. Sokszor vetettek be könnygázt és gumilövedékeket körülöttem, de valahogy megúsztam – írta.

A rendőrök nem kommunikálnak a tüntetőkkel, nem állnak velük szóba, de a mentősök nagyon segítőkészek – árulta el, és a tárgyalás lehetősége kapcsán elmondta, hogy néhány politikus arról beszél, hogy szeretnének leülni tárgyalni, de azt hallotta, hogy akik elmennek ezekre a megbeszélésekre, azokat letartóztatják.

Először terroristáknak és agitátoroknak neveztek minket, majd álarcos csoportok jelentek meg a tüntetéseken – írta. Elmondása szerint ezek az álarcosok a tüntetésekre együtt érkeznek, megtámadják a rendőröket, aztán távoznak. Elmesélte egyébként azt is, hogy a tüntetők olyan alkalmazásokat használnak az információk továbbítására, mint például az eredetileg társkereső applikációként indult Tinder.

Arra a kérdésre, hogy kaptak-e külföldi támogatást, azt mondta, hogy sok diplomata beszélt segítségről, de tetteket még nem látott senkitől. Nem tudom, milyen támogatást tudnának most nekünk adni – tette hozzá. „A kínai hadsereg jönni fog, ebben biztos vagyok. Találnak majd rá indokot” – írta, és abban bízik, hogy talán az Egyesült Államok vagy az ENSZ nyomására ez elodázható. Szerinte ennél többre nem is igazán gondolhatnak, mert „egyedül nem tarthatunk ki örökké”.
Egyébként a hétvégi, erőszakba torkollott tüntetések után a hatóságok 65 embert vettek őrizetbe, a legfiatalabb közülük 12 éves.

Kapcsolódó írásaink

Tovább forr a hongkongi nyár

ĀA tüntetések kínai leverése igen rossz megoldás lenne, ugyanakkor eljöhet az a pont is Salát Gergely szakértő szerint