Külföld

G7: „Siker” és „előrelépés” látható eredmény nélkül

Pozitívan nyilatkoztak a biarritzi csúcs résztvevői a tárgyalásaikról, Emmanuel Macron szerint hamarosan személyesen találkozhat Donald Trump és Haszan Róháni

Nagyon sikeresnek nevezte Donald Trump a G7-es országcsoport tegnap véget ért találkozóját, ahol Angela Merkel szerint előrelépést értek el a nukleáris válság ügyében. Macron kijelentette, megteremtették a feltételeket egy találkozóra az amerikai és az iráni elnök között.

Kikérte Donald Trump amerikai elnök véleményét Emmanuel Macron francia államfő, mielőtt meghívta Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-országcsoport biarritzi csúcstalálkozójának helyszínére. Erről maga Trump beszélt sajtótájékoztatóján.

Zaríf vasárnap érkezett a G7-csoport találkozójának helyszínére, ahol először francia kollégájával, Jean-Yves Le Driannal, majd Emmanuel Macronnal tárgyalt, brit és német diplomáciai tanácsadók jelenlétében. A megbeszélések a francia elnöki hivatal közlése szerint pozitívak voltak, a felek pedig tovább folytatják a tárgyalásokat az iráni nukleáris válságról. Haszan Róháni iráni elnök a külügyminiszter biarritzi látogatásával kapcsolatban az MTI szerint kijelentette, hogy támogat minden diplomáciai erőfeszítést. Zaríf tegnap már Kínában tárgyalt Vang Ji külügyminiszterrel, aki azt mondta, Peking támogatja az iráni atomalku megóvására tett erőfeszítéseket.

Macron a csúcs után közölte, hogy a G7-ek tárgyalásain megteremtették a feltételeket egy találkozóra és így egy megállapodásra Trump és Róháni között az iráni nukleáris válságról, amelyre szavai szerint a következő hetekben sor kerülhet. Semmi nem adott, a dolgok nagyon törékenyek, de megkezdődtek a tárgyalások – tette hozzá. Trump megerősítette, hajlandó az iráni elnökkel találkozni, ha a körülmények adottak.

A francia államfő bejelentette azt is, hogy a G7-ek azonnal húszmillió dolláros segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére.

Az amerikai elnök más témákról szólva közölte, hogy komoly tárgyalások kezdődnek hamarosan Washington és Peking között kereskedelmi vitáik megoldására, miután az Egyesült Államok kapott két „nagyon jó telefonhívást” Kínából.
A G7-csúcstalálkozót Trump nagyon sikeresnek nevezte, ugyanakkor újfent hangoztatta elégedetlenségét azzal kapcsolatban, hogy az európai országok nem veszik át az Egyesült Államok kurd szövetségeseitől az Iszlám Állam Északkelet-Szíriában fogva tartott tagjait, pedig többségük európai országból ment harcolni a térségbe.

Angela Merkel német kancellár arról beszélt újságírók előtt, hogy a biarritzi csúcstalálkozón nagy előrelépést értek el Irán ügyében, mivel amellett, hogy ragaszkodnak ahhoz, hogy Irán ne tehessen szert atomfegyverre, a megoldást politikai eszközökkel akarják elérni.

A találkozó kapcsán hétfőn Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondta, hogy országa a G8-csoportból történt kizárása óta nem kérte, hogy vegyék vissza, és nem is fogja ezt tenni.

Kapcsolódó írásaink