Külföld

Folytatódik az NGO-hajók játszmája

A nagyobb átláthatóság érdekében ezentúl a rendőrségnek nyilvánosságra kell hozniaa bűnelkövetők nemzetiségét a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban

Újabb civil mentőhajónak tiltotta meg a kikötést az olasz belügyi tárca. Az Open Armsról múlt héten partra szállt migránsok egy részét Pozzallóban helyezték el, a helyszínen az Il Giornalénak egy menedékkérő azt mondta, a líbiai embercsempészek a bevándorlókat szándékosan a civil mentőhajók felé irányítják.

Folytatódik az NGO-hajók játszmája
Líbia partjai közelében mentette meg az Eleonore legénysége a migránsokat
Fotó: AFP/DPA/Johannes Filous

Száz illegális bevándorlót vett a fedélzetére hétfőn az Eleonore mentőhajó a Földközi-tengeren. A német Mission Lifeline nem kormányzati szervezet (NGO) által működtetett hajó kapitánya, Claus-Peter Reisch a Twitteren azt írta, a migránsok csónakja süllyedőben volt, és az utolsó pillanatban sikerült megmenteni a bajba jutottakat. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap azt írta, a bevándorlókra a líbiai partoktól nagyjából hatvan kilométerre találtak rá, jelenleg pedig biztonságos kikötőt keresnek Európában. Az olasz belügyminisztérium tegnap megtiltotta, hogy az Eleonore olasz területi vizekre hajózzon.

Reischt májusban egyébként egy máltai bíróság tízezer euró (3,2 millió forint) bírsággal sújtotta, mert törvénytelenül hatolt be máltai vizekre, akkor a Lifeline nevű mentőhajóval, 234 migránssal a fedélzeten.

Az Il Giornale riportja szerint az Open Arms mentőhajóról múlt héten partra szállt migránsok közül 72-t a szicíliai Pozzallo befogadóközpontban helyeztek el. A 26 éves líbiai Alí al Walidi az olasz lapnak elmondta, 37 másik társával egy fa csónakban indult el Líbiából Európa felé. Az embercsempészek kineveztek kapitánynak egy szíriai férfit, aki műholdas telefont kapott. Miután eltévedtek, ezen hívta fel az elmentett segélytelefonszámok egyikét. Nem sokkal később, Al Walidi elmondása szerint, megérkezett értük az Open Arms. A csónakunk nem süllyedt, de mindannyian vizesek és ijedtek voltunk – tette hozzá.

A mentőhajóról partra szállt migránsok humanitárius védelmet kértek, pedig közülük sokan – az Il Giornale szerint – biztonságos területekről érkeztek, hatan például Ghánából. A lapnak nyilatkozott egy csádi férfi is, aki még július 31-én ért partot. Elmondása szerint az embercsempészek tudják, merre tartózkodnak az NGO-hajók, és szándékosan az irányukba indítják útnak a migránsokat. A németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány rendőrségének ezen túl nyilvánosságra kell hoznia a bűnelkövetők nemzetiségét, beleértve a németet is – jelentette be hétfőn a düsseldorfi tartományi belügyminisztérium, hozzátéve, a rendőrség kommunikációs szabályait is átdolgozzák az intézkedés miatt. A kérdésben egyébként a német tartományok között eltérő az irányelv.

Az észak-rajna-vesztfáliai belügyminiszter, Herbert Reul a Die Welt cikke szerint azt mondta, meggyőződése, hogy ez a fajta átláthatóság a legjobb eszköz a politikai megtévesztés ellen. A német sajtótanács üdvözölte a döntést. Az ügy érzékeny téma Németországban, ahol többen azzal vádolják a rendőrséget, hogy szándékosan visszatartja az információkat a bűnelkövetők állampolgárságáról, hogy tompítsa az Angela Merkel kancellár migrációs politikáját érő kritikákat.

Röviden


Olasz rendőrökre támadt egy nigériai férfi múlt pénteken Vicenza egyik parkjában – írta meg az Il Giornale di Vicenza helyi lap. A gyanúsított igazoltatás közben a vele szemben intézkedő két rendőr egyikének a kezét el is törte. A 26 éves férfinél heroint és kokaint találtak, ellene eljárás indult.

Vízbe fulladt egy iraki bevándorló, aki Franciaországból a La Manche-on átúszva akart Nagy-Britanniába jutni – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung a helyi hatóságokra hivatkozva. A 48 éves férfi holttestét a belgiumi Zeebrugge partjainál találták meg pénteken. Az áldozat egy műanyag palackokból készített mentőmellényt viselt.

Két autóban 38 migránst tartóztatott fel a szlovén rendőrség kedden Kocevjében. A hatóságok közlése szerint a román és a litván embercsempészeket őrizetbe vették. A pakisztáni és afganisztáni migránsokat visszatoloncolják abba az országba, ahonnan jöttek.

Több tucat illegális bevándorló fulladt a tengerbe Líbiánál egy hajótörésben. Az ENSZ Menekültügyi Hivatalának tájékoztatása szerint mintegy hatvan embert kimentettek. A halottak pontos száma még nem ismert.

Beperelték migrációs intézkedése miatt a Trump-kabinetet

Az Egyesült Államok 19 tagállama és a szövetségi főváros pert indított az amerikai kormányzat ellen amiatt az intézkedés miatt, amellyel engedélyeznék a fiatalkorú migránsok határozatlan ideig történő fogva tartását. Ezt Xavier Becerra, Kalifornia főügyésze közölte helyi idő szerint hétfő este, hozzátéve: Donald Trump amerikai elnök kormányzatának új döntése érzéketlenül kockára teszi a gyermekek biztonságát és jólétét. A Fehér Ház nem kommentálta a kaliforniai ügyész bejelentését. Az amerikai belbiztonsági tárca a múlt héten jelentette be, hogy engedélyezni fogja az illegálisan az Egyesült Államokba érkezett migráns gyermekek korlátlan ideig tartó fogva tartását. Ennek értelmében hatályon kívül helyezik azt az 1997-ben született bírósági egyezséget, amely előírta a szövetségi hatóságoknak, hogy 20 napnál tovább nem tarthatnak őrizetben kiskorúakat az illegális migránsok számára fenntartott befogadóközpontokban, még a szüleikkel együtt sem.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom