Külföld

Trump kész tovább emelni a kínai importvámokat

Donald Trump amerikai elnök kész rá, hogy az eddiginél is magasabbra emelje a kínai importvámokat - közölte a Fehér Ház.

Trump kész tovább emelni a kínai importvámokat
Donald Trump a G7-országok vezetőinek találkozóján Biarritzban
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

Nagy médiavisszhangot kapott Donald Trump amerikai elnök igenlő válasza arra az újságírói kérdésre a G7 biarritzi csúcstalálkozóján, hogy táplál-e kételyeket (second thoughts) a kínai importvámok újabb megemelésével kapcsolatban. „Igen, hogyne, miért is ne?” - felelte az elnök. 

Az amerikai elnök ugyanis pénteken néhány órával azt követően, hogy Kína büntetővámot vetett ki 75 milliárd dollár értékű amerikai árucikk importjára, Twitter üzenetben jelezte: tovább emeli a kínai importra kivetett vámokat. Bejelentette,hogy 250 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre a vámot a jelenlegi 25 százalékról 30-ra emeli, a szeptemberre tervezett 300 milliárd dollár értékű árura kirovandó tételt pedig 10-ről 15 százalékra srófolja fel.  

A nemzetközi sajtóban Donald Trump a G7 csúcstalálkozón újságírói kérdésre adott válaszát úgy értelmezték, mintha kételyeinek adott volna hangot a vámtételek megemelésének mértékét illetően. 

Stephanie Grisham a Fehér Ház szóvivője vasárnap közleményben pontosított: „(Trump) válaszát félreértelmezték. Az elnök azért válaszolt a feltett kérdésre igenlően, mert véleménye szerint még jobban meg kellett volna emelni a vámokat”.

Az amerikai kormányzat tagjai védelmükbe vették az elnök döntéseit

Az amerikai kormányzat tagjai vasárnapi televíziós nyilatkozataikban védelmükbe vették Trump elnök döntéseit a Kínával folytatott kereskedelmi vitában.  

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a Fox televíziónak a franciaországi Biarritzból nyilatkozva leszögezte: Donald Trump „nagyon is eltökélt, és jó megállapodást akar” a kereskedelmi vitában. „Az elnök korrekt és kölcsönösen előnyös kereskedelmi megállapodásra törekszik” - fűzte hozzá.       

Arra a kérdésre, hogy vajon az elnök valóra váltja-e a szeptember elsejétől bevezetendő vámemelést a kínai árukra, Mnuchin igennel válaszolt. „Ha a kínaiak ismét válaszlépéseket tesznek, feltételezem, az elnök minden lehetőséget fontolóra vesz majd” - fogalmazott. 

A műsorvezető kitért Trump azon döntésére is, hogy az amerikai vállalatoknak alternatívát kell keresniük a kínai piaccal szemben. Emlékeztetett Trump korábbi kijelentésére, amely szerint erre egy 1977-es törvény felhatalmazást ad a mindenkori amerikai elnöknek.

A Fox újságírója azonban ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a törvény nem a már érvényben lévő, hanem csak a tervezett beruházásokra igaz, és csak az úgynevezett „haramia nemzetek” és drogbárók ellen alkalmazható, továbbá előtte formális rendkívüli állapot kihirdetését követeli meg.

Mnuchin habozott az újságíró felvetésére adandó válasszal, csupán annyit felelt, hogy az elnöknek „többféle lehetősége van, de elsődleges a tisztességes kereskedelmi megállapodás megkötése”.     

Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója visszautasította a kínai árukra kivetett vámok nemzetközi bírálatát. A CNN hírtelevízióban azt állította, hogy tévesek azok a figyelmeztetések, miszerint a vámháború globális recesszióhoz vezethet. Kudlow azt hangoztatta, hogy a biarritzi csúcstalálkozó „nagyon jól alakult, a vártnál is jobban”. 

Védelmébe vette Donald Trump döntéseit Lindsey Graham dél-karolinai szenátor is. A republikánus politikus - aki Trump egyik szoros szövetségese - a CBS televízió vasárnapi heti politikai vitaműsorában azt mondta: „Amerikának el kell fogadnia a Kínával történő szembeszállással járó fájdalmakat”. A szenátor szerint demokrata párti és minden republikánus politikus korábban már többször kimondta, hogy Kína „csal”. „Demokrata kollégáimnak üzenem, hogy az elnök csak azt teszi, amit ők már évek óta mondogatnak” - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink